Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei költségvetési hiány a GDP 2 százaléka felett lesz, de így is alatta marad az EU 3 százalékos szabályának - mondta a Kormányinfón Lázár János. A kormány korábban 1,7 százalékos deficitet tervezett, ez most az év végi költekezés miatt emelkedhet a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Az idénre 35 188 milliárd forintos GDP számol a kormány - vagyis a két százalékot meghaladó deficit 702 milliárd forint feletti hiányt jelent. Ez óriási teljesítmény annak fényében, hogy november végén 59,3 milliárdos többletről adott számot az NGM.

Magyarán csak decemberben 750 milliárd forintos hiánynövekedést akar összehozni a kormány, ami nem is olyan nehéz, hisz Lázár elmondása szerint csak a mai kormányülésen 400 milliárd forint extra kiadásról döntenek.

Várhatóan javít majd a kormány is a növekedési előrejelzésén 2017-re, ezt most számolják újra az NGM-ben. Ugyanakkor Lázár szerint óvatosnak kell lenni, mivel a negyedik negyedévben azt hallottuk, hogy az autóipari cégeknek voltak problémái.

Jó eséllyel az ideinél magasabb lehet a növekedési ütem 2017-ben, de az igazán komoly elrugaszkodáshoz 4-5 százalékos gazdasági növekedésre lenne szükség - hangsúlyozta Lázár.