Lázár: felfüggesztik a földárveréseket Mezőhegyesen

A kormány felfüggeszti Mezőhegyes térségében a meghirdetett állami földterületek eladását, és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is. A kabinet Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven újraalapítja a helyi ménesbirtokot, hogy „a települést és a térséget megmentse a leszakadástól”.
portfolio.hu, 2016. február 29. hétfő, 16:34
Fotó: Napi.hu

A huszonnegyedik órában vagyunk, új esélyt kell adnunk Mezőhegyesnek, amely megmenti a települést és a térséget a leszakadástól" - indokolta MTI-nek adott interjújában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miért kívánja újraalapítani a mezőhegyesi ménesbirtokot a kormány. Az agrárszektor.hu beszámolója szerint már megjelent az a kormányhatározat, amely Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató két nagy agrárcégét, illetve három állami ménesbirtokot - köztük a mezőhegyesit - mintagazdasággá nyilvánítja.

A kormány a mezőhegyesi mintagazdaságot Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven hozza létre. A mintagazdaság kialakítása érdekében felfüggesztik a térségben meghirdetett állami földterületek eladását és felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket is. Nem csupán a ménesbirtokot kell újraszervezni, hanem egy mintagazdaságot létrehozva az egész települést reorganizáló programot kell indítani - fogalmazott a miniszter.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a lótenyésztés és más haszonállatok tenyésztése mellett a növénytermesztést, a gépesítési és öntözési technológiákat, valamint az erdő- és vadgazdálkodást középpontba állító mintagazdaság lesz, amely hazai és nemzetközi tudományos és kutatóintézetekkel együttműködve a szakképzés, a felnőttképzés és az egyetemi gyakorlati képzés magyarországi helyszíne lesz.

A gazdaság elsősorban a hazai gazdatársadalom képzését szolgálja, de térségi oktatásszervező központként működik majd, így határon átívelő programokat kell kialakítani Erdéllyel és a Délvidékkel. Ahhoz, hogy az újraalapított ménesbirtok sikeres szakmai-oktatási műhely mellett valóban új esélyt jelentsen Mezőhegyesnek, a település szakképzési rendszerét és turisztikai kínálatát is a ménesbirtok profiljához kell igazítani - mondta a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK