A kormany.hu oldalon megjelentek szerint Lázár János a helyzet tisztázása érdekében Walter Deffaának, az Európai Bizottság főigazgatójának és Martin Selmayrnek, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kabinetfőnökének írt levelet.

A miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a brüsszeli bizottság illetékeseitől arra várnak választ, milyen körülmények között, milyen eljárásban választották ki a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz, a DK elnökéhez köthető céget az Európai Unió 2014-2020 közötti fejlesztési programjainak ellenőrzésére. Az Európai Bizottsághoz címzett levelekben a Miniszterelnökség vezetője azt írta: mivel az Altus tulajdonosa egy aktív ellenzéki politikus, joggal feltételezhető, hogy a cég nem képes objektív és független helyzetértékelésre. Hozzátette továbbá, hogy a mindössze négy munkavállalót foglalkoztató társaság megbízásának ellenértékét szokatlanul magasnak tartják.

A személyi és pártösszefonódások miatt sokakban felmerülhet a kérdés, hogy nem tiltott pártfinanszírozásról van-e szó az ügyben - fogalmazott a miniszter. Különösen aggasztónak tartja azt is - folytatta -, hogy az Altus munkavállalói között olyanok is vannak, akik a korábbi időszak fejlesztéspolitikai rendszerének megalkotói és működtetői voltak.

Szerinte a díjazás mértéke és a személyi összefonódások felvetik az Európai Bizottság politikai semlegességének kérdését, és "mindezek a tények együttesen alkalmasak lehetnek arra, hogy a magyar állampolgárokban megingassák a bizottságba vetett hitet".

Az egyik levélben Lázár János azt is írta: a kormánynak ezeknél is súlyosabb aggálya, hogy "a köztudatban élő sajtóhírek szerint a cég több szálon is összekapcsolódott a magyar olajmaffia legsikeresebb és legveszedelmesebb szervezett bűnözői csoportjával".

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek meggyőződése, hogy az Európai Bizottság és Magyarország közös érdeke az objektív alapokon nyugvó, szakmai és teljes mértékben átlátható ellenőrzés.