A Miniszterelnökséget vezető államtitkár előadásában emlékeztette a bizottságot, hogy a kormány hivatalba lépése óta fontos feladatnak tekinti az ország energiaellátásának biztosítását. Lázár János elmondta, hogy Magyarországon az egyik legsúlyosabb kérdés az áram ára, amely hatással van a gazdaság versenyképességére.

"Megfizethető áramárak kellenek a magyar választópolgárok, magyar polgárok, a háztartások számára, de legalább ilyen fontos a magyar gazdaság szempontjából, hogy milyen áramot tudunk biztosítani és milyen áron" - jelentette ki. Közölte: ebben az ügyben a paksi atomerőmű megkerülhetetlen tényező. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés már 2009-ben a létesítmény bővítésének előkészítésével bízta meg a kormányt.

Lázár János jelezte, hogy 2037-ben az erőmű mai blokkjai befejezik működésüket, ezért halaszthatatlanná vált a létesítmény jövőjének áttekintése; így több fordulóban egyeztettek az orosz állammal szakértői és állami szinten egyaránt. Az államtitkár kijelentette: ha a kormány nem tesz lépéseket, akkor az atomerőmű 2037-től nem működne, "a rezsicsökkentés megvalósíthatatlan lenne, és a magyar gazdaság számára az olcsó áram esélye is lehetetlen lenne".

"A parlamenti felhatalmazás alapján a tárgyalások a kapacitás fenntartása irányába mutatnak, ezért kezdtük meg Oroszországgal ezeket a tárgyalásokat. Tehát arról szeretném tájékoztatni a gazdasági bizottságon keresztül a magyar Országgyűlést, hogy folynak tárgyalások a magyar kormány és Oroszország között több témakörben is a paksi atomerőmű sorsát illetően" - mondta Lázár János.

Az államtitkár elmondta, hogy egyes kérdésekben a tárgyalások már a végső szakaszba értek. Közölte: Magyarország kifejezte szándékát az 1966 óta fennálló együttműködés meghosszabbítására.

Lázár János elmondta: a kormány és az orosz állam megállapodás közeli helyzetbe került a kapacitásfenntartás kérdésében. A következő lépés egy orosz-magyar államközi szerződés megkötése lesz, amelyet az Országgyűlésnek kell jóváhagynia.