Lázár János EU-s milliókkal kedveskedik dolgozóinak - a java még hátra van

Összesen csaknem 1,3 milliárd forint jutalmat osztottak szét eddig a Lázár János vezette Miniszterelnökségen az uniós támogatáslehívások felpörgetésére előírt tervek teljesítéséért. A bónuszok egyharmadát fizették ki eddig - állítja a kancellária, vagyis a kétharmad hátra van. A pénzesőből nemcsak Lázáréknak, hanem három másik minisztériumnak is jutott - értesült a 24.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. április 13. péntek, 10:33
Fotó: Napi.hu

A pontosan 1 255 990 958 forint bónuszból 642 személy - a tárca dolgozóinak közel a fele - részesült, ami azt jelenti, hogy átlagosan csaknem kétmillió forint pluszt kaptak a kancellária szerencsés dolgozói.

Ez azonban nem a teljes összeg, csak a tavaly június 30-ig mért teljesítmények alapján kifizetett pénz, amellyel az uniós források gyors lekötését jutalmazták a kormányzat szándéka szerint - derül ki a portál kérdésére adott válaszokból.

Megjutalmazták az apparátust az uniós pénzek gyors kifizetéséért EU-pénzből. A jutalmazás java még hátra van, a maximális jutalom ugyanis akár 24 havi bérnek megfelelő összeg is lehet a hivatalos nevén céljuttatás feltételeit megszabó tavaly áprilisi kormányhatározat szerint. A teljesítésmérésre két időpontot, június 30-át és december 31-ét jelölte ki a határozat, és a kancellária csak az első féléves időszakról adott számot.

A Miniszterelnökséghez tartozó négy operatív programra (közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztés, vidékfejlesztés, halgazdálkodás, illetve nemzetközi együttműködés) a kifizetési munkatervben az első félév végéig összesen bő 154 milliárd forintot irányoztak elő és 123 milliárd volt a minimálisan teljesítendő limit. Erre, az első féléves etapra fizették ki a dolgozóknak a már említett, összesen 1,3 milliárd forint prémiumot.

A határozat alapján a június 30-ával záruló az időszakra legfeljebb 8 havi bérnek megfelelő juttatás fizethető ki, vagyis a jutalom kétharmada még hátra van. Ez összhangban is van azzal, hogy az év végéig durván háromszorta nagyobb teljesítményt írt elő a kormányhatározat, abban 467 milliárd szerepel, minimumfeltételként pedig 373,7 milliárdot adtak meg. Így még 2,6 milliárd forintot is szétoszthatnak Lázárék a dolgozóik között, ami fejenként átlagosan további 4 millió forintot jelentene. Feltéve, ha száz százalékban teljesítették a tervet - írja a 24.hu.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK