Lázár János: néhány dolog veszélyeztetheti a kormány céljait

A kormányzat célja, hogy a mezőgazdaság, az agrárium számára a következő években rendelkezésre álló forrásokból növelje a vidék megtartóképességét - fogalmazott Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen, egy gazdasági fórumon.
Inforádió, 2015. február 14. szombat, 16:57
Fotó: Napi.hu

"Úgy gondoljuk, hogy ezek a támogatások, melyeket kiosztunk, azt a célt kell szolgálják, hogy a vidéken élő lakosság a mezőgazdaság-, növénytermesztés-, állattenyésztés-, agrárium- és vidékfejlesztéssel lehetőséget kapjon arra, hogy ott ahol születik, képes legyen boldogulni és megélni" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Központi Statisztikai Hivatal adatait idézve elmondta: már nincsenek 300 ezren azok, akik ma az országban agrártevékenységből élnek, holott mintegy 8 millióan laknak vidéken. A kormány legfontosabb célkitűzése ezért az, hogy az emberek számára az agrárium és a mezőgazdaság segítésével is lehetőséget biztosítson a megélhetésre.

"Ezt néhány dolog veszélyeztetheti" - fogalmazott Lázár János. Ezek között említette a földvásárlási kérdést, hiszen az idén lejár az ország számára az Európai Bizottság által biztosított minden olyan moratórium, amely kizárja a külföldiek földvásárlását. Ezért volt szükség egy új, jelenleg az Európai Bizottság által támadott törvény megalkotására - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormánynak a következő fél évben kell megvédenie azt a földtulajdonlási struktúrát, amelyet az új földtörvénnyel létrehozott. Ez kétségtelenül 9 és fél millió magyart is megfoszt attól, hogy földtulajdonos lehessen, hiszen csak azok vásárolhatnak, akik életvitelszerűen földműves tevékenységet folytatnak, azonban csak ez akadályozhatja meg a külföldiek földvásárlását - mondta Lázár János.

Kifejtette azt is, hogy Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta a mezőgazdaság nevezhető a legnagyobb vesztesnek verseny és értékesítés szempontjából. Annak ellenére, hogy az ország kiváló termelési adottságokkal rendelkezik, mégis az látszik, hogy jó esetben stagnál az abból megélők száma, s ennek nem termelési, hanem alapvetően értékesítés-politikai okai vannak - jelezte. Ezért a kormánynak a támogatások mellett a piacvédelemmel és az értékesítési láncok megszervezésével kapcsolatban is nagy feladata van.

Lázár János komoly kérdésnek nevezte a monopóliumokat. Ugyanis bármilyen, a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban lévő monopólium már rövid távon is súlyos veszélyt jelent minden kis- és közepes magyar gazda számára. Egy település biztonsága és jövője azonban az életképes és biztonságosan működő kis- és középvállalkozásoktól függ. Ennek támogatására megváltozik az agrártámogatási rendszer és háttérbe szorulnak a nagy gazdaságok - fogalmazott.

A miniszter a pályázóbarát új struktúra mellett a gazdálkodók részéről is változtatást látott szükségesnek: az ötlet, kezdeményezés, készség és képesség elengedhetetlenül szükséges lesz a források elnyeréséhez. "Aki támogatáshoz akar jutni, aki fejleszteni akar, aki versenyképes akar maradni a következő időszakban, annak gondolkodnia kell nem csak a földalapú támogatással jövőben is megtámogatott növénytermesztésben, hanem más jellegű tevékenységben is" - mondta.

Lázár János jelezte: a következő időszakban a Takarékszövetkezetek és a Takarékbank jelenti majd az állam részéről a Magyar Fejlesztési Bankkal megtámogatva az agrár-hitelezés eszközét. "A hazai és nemzetközi finánctőkétől szakszerűen fogjuk elzárni annak lehetőségét, hogy pénzügyi eszközökkel eladósítsa a magyar gazdákat" - hangoztatta.

A miniszter szólt arról is, hogy az új vidékfejlesztési program elfogadtatása - amely már nem nagyüzem, hanem kis- és középvállalkozás párti - várhatóan májusig lezárul Brüsszellel és nyáron megjelennek az első pályázatok. A tervek szerint az első két évben a források 80 százalékát lebonyolítják pályáztatással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.02.15 17:02

Magyarország földkérdésben ugyancsak megmaradt a múltban, a nagyon régi múltban.
jól lenne már tudomásul venni végre, hogy ma nem az adománybirtokok, meg a hitbizományok korát éljük, mármint a fejlett világ. A most Lázár által is említett kötöttségek miatt mondom ezt.
A föld is szabad vállalkozás tárgya kell hogy legyen. Ha nem az akkor a magyar mg. elmarad a világtól.
A földvásárlás legyen szabad, az vegyen aki akar, gyári munkás pénztőkés, ügyvéd, osztrák paraszt stb.
Ez nem zár ki semmit és senkit a mg-i termelésből, sőt jelentős mértékben növeli a versenyképességet a bérleti rendszer.

A külföldiek voltak azok a tapasztalataim szerint akik a magyar termékek piacát Nyugatra helyezték. Ebben a tekintetbe messze fölülmúlták a földhözragadt magyar földturkászt.
Mi viszont nagyon helytelenül üldözzük ezeket!
Jogász miniszterünk van, holott mezőgazdász, vagy kereskedő, vállalkozó lenne a célszerű, orbánhű jogász helyett!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2015.02.15 13:09

Die Zeit ist gekommen ! Készen lettem fullra és hamarosan tövig nyomom a "gázpedált".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.15 10:58

@Abbe:

ez pontosan így történt

még elnézve itt agrárium foglalkoztatási adatait..volt olyan év, amikor borsodban 12 fő ember volt bejelentve foglalkoztatottnak..
életszerű, nem?
a többi a "csálád"
másrészt a modern, versenyképes mezőgazdaság nem is kíván sok embert..(az említett megyében nem erről volt szó persze)
franciaországban már jó ideje fizetnek azért (járadékot, nyugdíjat), ha valaki abbahagyja a gazdálkodást
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.02.15 09:39

@juliann: " Ha termöföldet akar MAJD vásárolni UNIÒ-s állampolgár ,mennyi ideig kell neki a földmüvelést föágazatként megjelölnie ?
Hány évig ? Mikortól ,meddig ? Ha már megvette ,utána visszatérhet-e az elözö tevékenységéhez föállásba ?"

Ez jelenleg még nem igazán eldöntött. Az EU az osztrákok kérésére megtámadta a földtörvényt. Tételezzük, fel, hogy valahol középen? megegyeznek az unióval.
Az osztrákok azért támadták meg a törvényt, mert azok az osztrák állampolgárok, akik a kárpótlási cirkusz keretében az Antall-Boross kormány idején jutottak földhöz, most jogfosztottá válnának.

Az eljárás lezártáig semmi nem biztos...Ahogy a dolgok Mo.-on történnek
valszeg utána sem:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2015.02.15 08:58

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html