Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány "alaposan megtárgyalta" az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a 4-es metróról készült jelentést - mondta Lázár János. A 4-es metró volt a legnagyobb beruházás uniós csatlakozásunk óta. Lázár elmondása szerint az OLAF több bűncselekmény gyanújával zárta le a jelentést. Új részleteket most sem mondott miniszter, ezért újra elmondta, hogy várhatóan 76 milliárdos büntetést kell majd fizetni a korábbi támogatásokból, mivel "nagyon súlyos bűncselekmények" történtek.

Példaként említette, hogy pályázat kiírója "összejátszott" a pályázóval. Lázár szerint minden "nagyobb közbeszerzést csalással kötötték meg". A jelentés jelenleg is véleményezési szakaszban van, azt az OLAF hozhatja majd nyilvánosságra. Nem volt a projektnek fővállalkozója, hanem párhuzamosan 20 beruházóval kötöttek egyszerre szerződést, ami önmagában több tízmilliárdos kárt okozott. Lázár szerint az ellenzék szétlopta 4-es metró projektet és Budapestet, ezért mihamarabb feljelentést tesz a magyar ügyészségen - ígérte meg újfent.

A hármas metró felújításban a kormány a főváros mögött áll, az élvezi a teljes támogatást - mondta miniszter.

Lázár bevezetőjében cáfolta, hogy nem lenne elegendő a magyar gazdaság ellátásra a rendelkezésre álló földgáztartalék. Az import folyamatos, mind Ukrajna, mind Ausztria felől- ellátási nehézség nem lehet - mondta.

A magyar kormány készül arra a lehetőségre, hogy Törökország fölvonja a sorompót a menekültek előtt, ezért a magyar rendvédelmi szerveket arra is fel kell készíteni, hogy Törökországtól függetlenül meg tudják védeni a magyar határokat - fogalmazott Lázár.

Már vágják a centi a február 2-ai Putyin-vizit előtt, a jövő héten Szijjártó Péter Moszkvába utazik a találkozó előkészítésre. Lesz kormányközi találkozó, hogy ez már megszokottá vált az elmúlt években legalább is a magyar-orosz kapcsolatokban - mondta Lázár János.