Az elmúlt napokban a földárverések során már 125 milliárdnyi hitelt kértek a reménybeli vásárlók az állami hitelkeretből, így napokon belül kimerül az a 150 milliárd forintos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. által biztosított hitelkeret. Emiatt a kormány nevében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez fordult - közölte a Kormányinfón a miniszter.

Lázár arra kéri a jegybankot, hogy segítsenek egy újabb a 150 milliárd forintos keretet megnyitásban, vagyis, hogy az állami földértékestésekre a reménybeli vásárlók számára 300 milliárd forintnyi állami hitel állhasson rendelkezésre.

A miniszter szerint eddig mintegy 18 ezer hektár állami földet értékesítettek.

Félrevezették és megzsarolták a mezőhegyesi ménesbirtok dolgozóit

Lázár a mezőhegyesi ménesbirtok ügyével kapcsolatban elmondta, amellyel kapcsolatban a kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy - mint fogalmazott - az ellenzéki pártok félrevezették és megzsarolták az ott dolgozókat. Hangsúlyozta: a kormány nem akar konfliktust a mezőhegyesi önkormányzattal. A kabinet mind a 400 dolgozó munkaviszonyáról gondoskodni fog az újjáalapított mezőhegyesi mintagazdaságban - közölte Lázár.