Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lázár János hangsúlyozta: az energiacégeket nem akarják sem kiszorítani, sem államosítani. A lapnak azt mondta, egy új egyezség megkötése a cél, a korábbi üzleti modellnek pedig vége van, és ha ezt nem veszik tudomásul, állnak a tárgyalások elébe, de nem államosítással, hanem tisztességes üzleti alkuval. "A profitot és a költséget igazítani kell az emberek fizetőképességéhez" - mondta az államtitkár.

Lázár János bírálta Simor András jegybankelnököt, aki szerinte nem tisztességes. Hangsúlyozta, hogy annak, aki a nemzeti bank élén áll, ügyelnie kell arra, hogy közmegbecsülés övezze. "Aki a jövedelmét adóoptimalizálás céljából offshore cégeken keresztül vezeti, azt én ügyeskedőnek tartom, és méltatlannak a jegybank vezetésére" - fogalmazott Lázár, aki szerint Matolcsy György viszont tisztességes. Az államtitkár szerint a jegybank nem vetett be minden lehetséges és legitim eszközt a gazdasági növekedés érdekében és komoly legitimitása - ídézi a cikket az origo.hu.

Matolcsy Györgynek a Fideszben nagy a legitimitása. Nem szabad elfelejteni, 2010 óta sikerült három százalék alá szorítani a költségvetési hiányt. Ebben Matolcsy Györgynek megvannak a személyes érdemei és eredményei. Voltak lépések, melyeket sokan vitattak, de sikerre vezettek. Nevéhez fűződik a bankadó, a tranzakciós illeték, az energia szektort sújtó adó, az egykulcsos személyi jövedelemadó, és a 3 százalék alatti költségvetési deficit. Ezeket több ország alkalmazza és követi - mondta Lázár Matolcsy jegybankelnökségét firtató kérdésre.