Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. kiemelten fontos szerepet tölt be a magyar mezőgazdaságban, a magyar fűszerpaprika-termesztés 40 százalékát adja és integrálja. A vállalkozás jelentős állatállománnyal rendelkezik, több mint kétezer szarvasmarhát tart, és évente mintegy 12 millió liter tejet biztosít - tette hozzá.

Lázár János beszámolt arról, hogy hosszú ideig maga is tagja volt a zrt. igazgatóságának, de mindig a munkavállalói részvényprogram tagjai választották meg elsöprő többséggel. Közölte: jelenleg a társaság részvényeinek 2 százalékát tulajdonolja.

"Gyapjas Károly igazgató valóban közeli rokonom" - közölte a politikus, hozzátéve: rokona több mint 45 éve dolgozik a társaságnál, és mára főrészvényesévé is vált, ez a cég az első munkahelye. Úgy fogalmazott: köztiszteletben álló agrármérnök, aki egyetlen pártnak sem volt tagja.

A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nél csaknem százhetven helyi munkavállaló dolgozik, és azon kevés mezőgazdasági vállalatok közé tartozik, amelynél még soha nem volt elbocsátás. Korábban a cégcsoport mintegy 2500 hektárnyi állami földterületen gazdálkodott, a mostani pályázaton 1365 hektárnyi termőföldet nyert el, amelyből 1123 hektárra egyedül pályázott - ismertetet Lázár János.

Az államtitkár hozzátette: a zrt. minden pályázatába betekintést enged, honlapján is elérhetővé teszi majd a dokumentumokat és az esetlegesen felmerülő kérdésekben bármikor rendelkezésre áll.

"Lakossági fórumaimon minden alkalommal felhívom az itt élők figyelmét, hogy pályázzanak minél több földterületre" - jelentette ki a politikus, hozzátéve: ezért is szorgalmazta földpályázati iroda megnyitását Hódmezővásárhelyen, amelyben szakképzett munkatársak segítenek a gazdáknak pályázataik elkészítésében.

"Nem csak a kormány, de személyes célom is mindig az volt, hogy a földek nyolcvan százalékát kis- és családi vállalkozások művelhessék" - hangsúlyozta.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sajtó által említett Hód-Mezőgazda Zrt. által használt termőföldekre például tízszeres a túljelentkezés.

"E cég tulajdonosainak viszont semmi közük Hódmezővásárhelyhez, szemben a Gorzsai Zrt. tulajdonosai valamennyien 20 kilométeres sugarú körön belül laknak" - közölte Lázár János.

Ellenzéki pártok azért bírálták Lázár Jánost, mert a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amelynek egyik rokona a legnagyobb tulajdonosa, 1362 hektár föld használati jogát nyerte el.