Lázár újabb levelet ír a norvégoknak

Még a héten válaszol Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár arra a levélre, amelyben Norvégia jelezte, hogy felfüggeszti az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alap és a Norvég Alap Magyarországgal kötött szerződései alapján folyósított pénzek kifizetését - mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek.
MTI-Eco, 2014. május 15. csütörtök, 17:59
Fotó: Napi.hu

Csepreghy Nándor felidézte: múlt pénteken érkezett a norvég külügyminiszter levele, amelyben azt jelezte, hogy a Norvég Alap magyarországi 12 programterületéből kilencet - amelyekben a magyar kormány a közreműködő - felfüggesztenek, mert a magyar kormány nem egyeztetett a végrehajtási intézményrendszer változásairól.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár még a héten válaszol Norvégiának, és ezután remélhetően személyes találkozók is lesznek - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor kifejtette, a magyar álláspont változatlanul az, hogy a felfüggesztést terjesszék ki a további három alapra is, köztük a civil szervezeteknek pénzeket osztóra, és tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.

Magyarországon a teljes fejlesztéspolitikai intézményrendszer olyan átalakításon megy keresztül, amelynek minden finanszírozási forrást érintenie kell - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A Norvég Alappal kapcsolatban hozzátette: a legfontosabb cél, hogy Magyarországon csak állami szervezetek lássanak el olyan feladatokat, amelyek források kezelésével járnak. Ma a civilek támogatását célzó programterület forrásai Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkeznek, amely civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil - fogalmazott Csepreghy Nándor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.05.17 08:23

"... a legfontosabb cél, hogy Magyarországon csak állami szervezetek lássanak el olyan feladatokat, amelyek források kezelésével járnak..."

Másszóval korrupció a köbön. Dőzsölhetnek a haverok, a csókosok, rotyog a húsosfazék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NemMutyiCsajjeee, 2014.05.16 16:42

?????????????????

...E-ÖRÖ-EBÓDOTTÁÁááá..waazzee..

...ámde-AZER-valaki elmondhatná..., Mi-a-f...szt LEHET MÉG ERRE A LEVÉLRE IROGATNI...??!!..VÁLASZOLNI??!!..wazzeee

mondjuk... mi CSAK RÖHÖGÜNK...éss RÖHÖGÜNK..wzzz.
BRU-HA-HAaaaaaaaaaaaaa

éss..IME A LEVÉL...:


A | A | A
Válasszon országot >

Nagykövetség és konzulátusok
Szolgáltatások
Turizmus
Norvégia és Magyarország
For nordmenn

Hírek, események
Kultúra
Norvég Alap és EGT Alap

Ön most itt van Norvégia és Magyarország Norvég Alap és EGT Alap Az EGT és Norvég Alapok felfüggeszti a magyarországi kifizetéseket
Az EGT és Norvég Alapok felfüggeszti a magyarországi kifizetéseket

Utoljára frissítve: 2014. 05. 09. // Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Ennek oka, hogy a magyar kormány az alapok lebonyolításáért és monitorozásáért felelős ún. Nemzeti Kapcsolattartót a központi államigazgatáson kívülre helyezte. Ez a megkötött egyezmények megszegése.

?A Magyarország által tett lépések elfogadhatatlanok. Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük? ? nyilatkozta Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere.

2014. január 1-jével a magyar kormány az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át.

Ez a magyar fél egyoldalú döntése volt, mely az EGT és Norvég Alapok szabályaival, valamint Magyarország Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel megkötött egyezményeivel ellentétes. A magyar kormánnyal folytatott párbeszéd a jelen pillanatig nem vezetett eredményre.

?A magyar kormány tisztában van a donor országok által támasztott elvárásokkal. Az EGT és Norvég Alapok programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos feladatoknak vissza kell kerülniük a magyar központi államigazgatás szerveihez, összhangban azzal a gyakorlattal, amelyet az összes többi kedvezményezett ország folytat? ? áll Vidar Helgesen nyilatkozatában.

Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az ?Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz? című programét. A donoroknak az Alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással.

Norvégia, Izland és Liechtenstein az EGT és Norvég Alapok révén járul hozzá a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez az Európai Gazdasági Térségben (EGT). A programok finanszírozásának mintegy 97%-át Norvégia biztosítja.

Magyarország az Alapok legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik. A jelenlegi időszakban (2009-2014) 153,3 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) lehívására jogosult, melyből eddig csaknem 12 millió euró kifizetése történt meg.

?Amennyiben a magyar kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldást találjunk, a felfüggesztésnek nem lesznek jelentős következményei a programok és projektek magyarországi lebonyolítására nézve? ? szögezi le Vidar Helgesen.


A | A | A
Válasszon országot >

Nagykövetség és konzulátusok
Szolgáltatások
Turizmus
Norvégia és Magyarorsz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.05.16 08:48

"Magyarországon csak állami szervezetek lássanak el olyan feladatokat, amelyek források kezelésével járnak."

irany a szocializmus!!! (mert ott volt totalis allami kontrol az egyesuletek felett).
Gyere jobbajobb, es komcsizz egy kicsit! Troll is johet eszt osztani (persze, ha mar tul vannak a napi eligazitason).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.16 08:41

@RonaGyuri: Pontosan.

Pontosabban: mindenki nem lophat narancsisztánban, az a narancsisztáni Párt előjoga és kötelessége!

Ezért választotta meg őt a 20 %.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.16 07:36

A dologban a legszebb, hogy ez a drága jó Lázár etike azt követeli, hogy ha őt nem engedik lopni, akkor a civilek ne kapjanak pénzt! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html