Lázár útépítésekre vonatkozó Kehi-vizsgálatot rendelt el

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) soron kívüli vizsgálatát rendelte el a Miniszterelnökséget vezető miniszter hazai útépítésekkel kapcsolatban az európai csalás elleni hivatal (OLAF) felvetései nyomán.
MTI, 2015. október 1. csütörtök, 15:25
Fotó: Napi.hu

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az OLAF néhány vizsgálata alapján kételyek merültek fel a Közgépet és más cégeket is érintő beruházásokkal kapcsolatban, ezért tisztázni kell a helyzetet. Jelezte: az uniós hivatal eljárásában nincs semmi rendkívüli, a kormány áll a szervezet rendelkezésére.

Mint mondta, az OLAF vizsgálatai alapján kételyek merültek fel, amelyek szinte minden 2007 és 2013 között munkát végző útépítő vállalkozást, így a Közgép mellett a Swietelskyt és a Strabagot is érinti. Meggyőződése - folytatta -, hogy Magyarország törvényesen és szabályosan használta fel a rendelkezésre álló forrásokat, de tisztázni kell a helyzetet. Jelezte: az uniós hivatal eljárásában nincs semmi rendkívüli, a kormány áll a szervezet rendelkezésére.

A minisztert kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint az OLAF összeférhetetlenséget tárt fel Homolya Róbert miniszterelnöki biztos és érdekeltségei körül. Lázár azt válaszolta: súlyos állításokat fogalmazott meg a szervezet, szeretne az OLAF-fal beszélni arról, hogy ezek helytállóak-e, mert a kérdés az elmúlt öt évben rendszeresen felvetődött, a közbeszerzésben részt vevő hatóságok azonban folyamatosan megcáfolták azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK