Lázár: változhat a 2012-es költségvetés a következő hetekben

A kevesebb államadósság és az alacsonyabb költségvetési hiány jelenti az euróválságtól való távolodást - mondta az MTI beszámolója szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után, ahol Orbán Viktor miniszterelnök adott összefoglaló tájékoztatást arról a gazdasági környezetről, amelyben megszületett a 2012-es költségvetés terve, valamint a hétvégi uniós csúcstalálkozóról.
portfolio.hu, 2011. október 24. hétfő, 13:32
Fotó: Napi.hu

Lázár János sajtótájékoztatóján elmondta, a következő hetekben változhat a kormány terve a 2012-es költségvetési programra vonatkozóan.

A frakcióvezető kifejtette - Orbán Viktor szavait idézve -, hogy 2012 kérdése az lesz, mekkora egy ország államadóssága, attól függ ugyanis az uniós tagállamok sorsa, hogyan tudják kezelni az államadósságukat. Azok az országok, amelyeknek 2012 végén nagyon magas lesz az adóssága, az összeomlás szélén fognak táncolni, azok pedig, amelyek képesek lesznek az államadósság-csökkentésre, elrugaszkodhatnak - fogalmazott.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az EU gazdasági folyamatai - különösen Németországé - érdemben fogja befolyásolni Magyarország gazdasági növekedési képességeit.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint Lázár János arról is beszélt, hogy tisztában vannak azzal: az Európai Unió, azon belül is Németország gazdasági növekedése befolyásolja a magyar gazdaság növekedését is. Nem lát azonban okot arra, hogy változzon a 2012-es évre vonatkozó, 1,5 százalékos GDP-növekedési prognózis.

A kormánypárt frakciócsoportja arra kérte a kormányt, hogy sokkal határozottabban lépjen fel a bankokkal szemben a végtörlesztés ügyében - mondta Lázár a Reuters tudósítása szerint. A frakcióvezető kiemelte: a cél, hogy jövőre 70 százalék legyen az államadósság GDP-arányosan.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK