Lázárék csúnyán benézték az IMF-hitelt

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepléssel kezdte a mai kormányinfót – szerinte Magyarország tegnap visszafizette a 2008-as IMF-hitel utolsó részletét. Valójában erre 2013-ban már sor került. Most Brüsszelnek fizették vissza a pénzt.
Napi.hu, 2016. április 7. csütörtök, 13:54
Fotó: MTI/EPA

Magyarország 2008-ban az IMF-EU-Világbank-csoporttól kapott 20 milliárd eurós mentőcsomagot. Ennek több mint felét - 14,3 milliárd eurót - lehívta az ország 2010-ig. (A Világbank egymilliárd eurós ajánlatáról végül soha nem született megállapodás.) Tegnap az Államadósság Kezelő Központ Zrt. visszafizette az Európai Uniónak az utolsó, 1,5 milliárd eurós részletet is.

Az IMF-nek az utolsó, 2,1 milliárd eurós részletet 2013 augusztusában visszafizette az ország, vagyis mintegy két és fél éve kiszabadultunk az IMF "rabigája" alól. Ennek ellenére Orbán Viktor miniszterelnök után Lázár János is a tegnapi napot jelölte meg, mint ünnepelni való napot. A miniszter elismeri a nemzetközi szervezetek érdemeit is, mondván, 2008-ban az IMF és az Európai Unió mentette meg a hitellel a csődbe tartó Magyarországot.

Tárgyalnak a költségvetésről

A kormány hétfőn tárgyal a 2017-es költségvetésről, ekkor már a főösszegeket is rögzítik. Számos részletet kell még a jövő héten a kormánynak eldöntenie. A költségvetés ezek szerint célegyenesben van, de eddig semmilyen részlet nem került napvilágra a kormány terveivel kapcsolatban. A nyilvánosságra hozott - elvileg tervezés alapjául szolgáló - körirat érdemi részleteket nem tartalmaz a határidőket nem számítva.

Életpálya

A kormány arról is tárgyal, hogy állami tisztviselői és adóhivatali életpálya program követi a rendőrök és a honvédségi alkalmazottak béremelését. Július elsejétől a járási hivatalokban 30 százalékos béremelés jön. Az állami tisztviselőkről szóló törvényjavaslat, így a béremelés nem terjed ki az önkormányzati tisztviselőkre - mondta Lázár János. Életpálya modell csak ott léphet életbe, ahol a szükséges karcsúsítások, átalakítások megtörténnek.

Kiterjesztenék a postatörvényt

A postatörvény módosítása, négypárti (Fidesz, KDNP, LMP, Jobbik) egyeztetés után jól halad - mondta a miniszter. Az Alkotmánybíróság (AB) kimondta, hogy a Magyar Posta egyes üzleti ügyei titokban tarthatóak, bizonyos esetekben az üzleti érdek megelőzheti a nyilvánosságot. A kormány az AB döntés nyomán megvizsgálná, hogy a postatörvény üzleti titokra vonatkozó részeit miként lehet más állami vállalatokra is kiterjeszteni - fogalmazott Lázár János.

Egyezkedés az uniós pénzekről

Peren kívül egyezkedik a kormány az Európai Bizottsággal az úgynevezett "aszfaltügyben". Lázár szerint az aszfaltkeveréssel is foglalkozó cégek kartellezhettek, amiért az Európai Bizottság szabálytalansági eljárást indított. Emiatt  500 milliárd forintnyi támogatást tart vissza Brüsszel. A körvonalazódó megállapodás szerint nettó veszteség nem érné Magyarországot - vélhetően a pénzt mást célra el lehet számolni. Az egyezség eredményeként Brüsszel átutalhat 500 milliárdnyi visszatartott támogatást - amit eddig a Magyra Állam előlegezett meg a kedvezményezetteknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.04.11 17:13

@rw2: Az hogy nekem mi a véleményem azokról kedve a kormánnyal aki a jelenlegi kormány által kialakított bérviszonyokat kialakította és azzal egyetért és azokat annak minősítem amik,nem lehet sértő. Azt változatlanúl bevallom,hogy a véleményem nem volt az életben soha kedveskedő az elsőtitkárokról is elmondtam a válogatatlan véleményem és soha nem volt belőle problémám mert a tevékenységemet mindíg értékelték. Volt olyan időszak is Magyarországon ahol nem a politikai hovatartozás volt a döntő.
Azt is elmondom, hogy a GENGSZTER váltás után azonnal kapitalista tulajdonú cég alkalmazottja-vezetője lettem mert ott az eredményt díjazták ,nem is rosszul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.11 14:57

@megfigyelt: azt hogy a kormánnyal szemben hogyan fogalmazol mindenki leszarja, így én is. De ahogy másokkal kéretlenül beszélsz, azért simán megérdemelnél egy atyai pofont vagy kettőt, és az sem baj ha más adja.

Most komolyan, engem ért el a demencia, miután ezt már tőlem megkaptad, miután nem emlékszel a mocskolódásodra? Tudsz te ennél válogatottabban is sértegetni a következőkkel: "húgyagyú", "hülye", "öcskös", "faszfej", aztán talán ennyi bár ezeket minden hozzászólásodban elköveted (csak szólok mert hajlamos vagy felejteni). Örülök hogy ma is egy új szót tanulhattál és bővítheted az eddigi 4 szavas idevonatkozó szókincsedet. :) Persze ha még holnap is emlékszel rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.11 14:49

@rw2: Annyi igazság van ,hogy valóban nem tudom elviselni a hülyeséget és keményen fogalmazok a kormányokkal és azok tagjaival szemben ugyanúgy mint a talpnyalóiakkal szemben. Azt is elfogadom ,hogy sokan bírálnak azért mert a húgyagyúnak nevezem azokat akik a Magyarországon kialakított jövedelem rendszerrel egyetért az egykulcsos adótól a vérlázító nyugdíj aránytalanságon keresztül a kormány által bevezetett SZABADRABLÁSSAL.
Nagyon sok mindennek meg kellene változni ahhoz hogy rend legyen kis hazánkban.
Arról meg nem tehetek ,hogy téged már elért a demencia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.11 12:12

@megfigyelt:
Nem szoktál hülyeséget írkálni? A napi.hu fórumai mint bizonyíték ellenére ezt mondod? :D Apesz, hülye vagy, mocskolódó és rögeszmés. Nem a kor miatt, hanem mert ilyen vagy és kész, a demencia csak ráadás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.11 11:56

@rw2: A hülyeség nem kor kérdése ,fényes bizonyítéka vagy . Nálam hála Istennek minden rendben van ,nem szoktam HÜLYESÉGEKET irkálni és napra kész vagyok a szomorú tényekből is, nem úgy mit TE.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html