Lázárék százmilliókért vesznek festményeket

A csütörtökön megjelent közbeszerzési kiírás szerint a várba költöző Miniszterelnökség öt festményt vásárol, melyek "új székhelyének ornamentumaként szolgálnának", és "egyediségükkel méltóképp reprezentálják a XVIII. és XIX. század magyar művészetét".
Index.hu, Napi.hu, 2017. január 20. péntek, 08:26
Fotó: Napi.hu

Az öt kép a következő az Index tudósítása szerint:

  • Ligeti Antal: Rózsahegy (Bodrogközi táj), 1870 (76 x 100 cm).
  • Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél, 1887 (56 x 74,5 cm).
  • Spányi Béla: Naplemente a pusztán, 1891 (160 x 220 cm).
  • Bogdány Jakab: Virágcsendélet, 1700 körül (96,2 x 95,3 cm)
  • Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara, 18. század eleje (74,3 cm x 122,6 cm)

A festményeket azok közös tulajdonosától, Kalmár Tímeától vásárolja a Miniszterelnökség. Kalmár a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) alapítójának a felesége. A Google mindegyik képre rákeresve őriz a Kogart honlapjára mutató találatot (innen származnak a képméretek is), a vélhetően Kovács Gábor saját gyűjteménye részét képező képek oldalai azonban az elmúlt hetekben eltűntek az alapítvány honlapjáról.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a képeket három független szakértővel becsültették fel, így alakult ki nettó 282 milliós ár. A szakértők nevét a Miniszterelnökség nem adja ki.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón "panaszkodott", hogy Miniszterelnökségnek nincs egyetlen festménye sem. A Miniszterelnökség irodáinak egy része ugyanis a parlamentben van, az itt található képek az Országgyűlés tulajdonában vannak. Ha viszont költözni kell a Budai Várba, akkor nem lesz mit magukkal vinniük. A helyzet persze ennél árnyaltabb, ugyanis a minisztériumok az állami gyűjteményekből kérhetnek és kapnak is képeket az irodák díszítésre - ha azt igénylik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.01.20 09:59

@Rodent:

Remélhetőleg nem rohadnak.
Sok van rossz állapotban.
Mostanában nem is nagyon vásárolnak a múzeumok, nincs rá "keret".
Az MNB meg a Miniszterelnökség veszi azt, amit gondol.
A ner-es ízlés könnyen beazonosítható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.01.20 09:30

Meg jo hogy a muzeumok raktaraiban ott rohadnak a festmenyek, amiket gyakorlatilag ingyen berelhetett volna a miniszterium. Ha a minisztervaltas van es nem tetszenek, akkor kicserelik masikra ingyen.

Ahh, ez nem jo, igy nem lehet kitolni haveroknak par szaz milliot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.20 08:50

Kovács Gábor kapott egy kis pénzt - megint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html