Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az öt kép a következő az Index tudósítása szerint:

  • Ligeti Antal: Rózsahegy (Bodrogközi táj), 1870 (76 x 100 cm).
  • Ligeti Antal: A Balaton Szigligetnél, 1887 (56 x 74,5 cm).
  • Spányi Béla: Naplemente a pusztán, 1891 (160 x 220 cm).
  • Bogdány Jakab: Virágcsendélet, 1700 körül (96,2 x 95,3 cm)
  • Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara, 18. század eleje (74,3 cm x 122,6 cm)

A festményeket azok közös tulajdonosától, Kalmár Tímeától vásárolja a Miniszterelnökség. Kalmár a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) alapítójának a felesége. A Google mindegyik képre rákeresve őriz a Kogart honlapjára mutató találatot (innen származnak a képméretek is), a vélhetően Kovács Gábor saját gyűjteménye részét képező képek oldalai azonban az elmúlt hetekben eltűntek az alapítvány honlapjáról.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a képeket három független szakértővel becsültették fel, így alakult ki nettó 282 milliós ár. A szakértők nevét a Miniszterelnökség nem adja ki.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón "panaszkodott", hogy Miniszterelnökségnek nincs egyetlen festménye sem. A Miniszterelnökség irodáinak egy része ugyanis a parlamentben van, az itt található képek az Országgyűlés tulajdonában vannak. Ha viszont költözni kell a Budai Várba, akkor nem lesz mit magukkal vinniük. A helyzet persze ennél árnyaltabb, ugyanis a minisztériumok az állami gyűjteményekből kérhetnek és kapnak is képeket az irodák díszítésre - ha azt igénylik.