A magyar gazdaság immár elérte teljesítménye csúcspontját, most következik a lejtmenet. Ez persze nem feltétlenül kell, hogy rossz legyen, hiszen szánkózni is csak lejtőn érdemes. A kérdés persze mindig az, vajon a fekete pályára tévedünk vagy csak a kezdőknek szánt zöld jelzésű lejtőn csúszunk. Az igazság valahol a kettő között lesz - véli a modell "gazdája", Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A szakértő szerint a pesszimistának tűnő várakozását a friss gazdasági adatok is alátámasztják. Az ipari teljesítmény továbbra sem igazán meggyőző, a kiskereskedelemben is itt a lassulás. Az építőipar ezzel szemben még mindig robog, köszönhetően az ipari beruházásoknak és az előfinanszírozott uniós projekteknek. Szintén kedvező az ipari és építőipari rendelésállományok legutóbbi alakulása, melyek további expanzióra utalnak. Az úgynevezett puha indikátorok ugyanakkor vegyes képet mutatnak, és főleg a német adatok jelzik a gazdasági környezet várható romlását - fogalmazott Virovácz.

A friss Leading HUBE indikátorok az előző hónaphoz képest tovább csökkentek, továbbra is azt jelezve, hogy a jelenlegi gazdasági momentum nem fenntartható. A hó/hó mutató három hónapja a negatív tartományban ragadt és 2015 óta nem látott mélypontra süllyedt. Mikor 2015 folyamán a mutató huzamosabb ideig negatív volt, a gazdasági növekedés 3,5 százalékról 2016-ra 2,3 százalékra lassult. Az éves bázisú HUBE indikátor is csökkent és 2016 közepe óta nem látott alacsony szinten van.

A Leading Robust, amely rövid távon megbízhatóbb indikátor, újból csökkent, bár csekély mértékben. Ennél fontosabb fejlemény ugyanakkor, hogy elérte a nulla értéket, amelyre 2016 óta nem volt példa. Az év/év Robust mutató is trendszerű lassulásra figyelmeztet. Mindezeket alapul véve a magyar gazdaság nem lesz képes 2019-ben is megtartani az idén látott dinamikus növekedést és egy jelentősebb lassulásra számíthatunk - véli az elemző.