Leállás volt Pakson

A paksi atomerőmű 2-es blokkja szombaton délután lekapcsolódott a hálózatról egy panel meghibásodása miatt, az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással - mondta el Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója az MTI-nek.
MTI, 2015. október 29. csütörtök, 17:15
Fotó: Napi.hu

A nukleáris hatóság vezetője közölte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az előírásoknak megfelelően azonnal jelezte - előbb telefonon, majd írásban is - azt, hogy 2015. október 24-én 17 óra 11 perckor reaktorvédelmi működés miatt lekapcsolódott a hálózatról a 2-es blokk.

Az eseményeket súlyuktól függően rangsorolják, ez az "azonnali jelentésköteles" kategóriába tartozik, mert blokkleállással járt - vázolta Fichtinger. A jelzés után a hatóság értékeli és a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) besorolja a történteket.

Ez nem is igazán esemény, hanem rendellenesség volt, így a skála alatti nullás besorolást kapta - mondta a főigazgató. Az ilyen kissúlyú történésekről nem kell azonnali lakossági tájékoztatást adni. Mivel azonban a honlapjukon a négy blokk teljesítményét folyamatosan "közvetítik", közzétették a változást és annak okait.

A főigazgató szerint egy hibás elektromos panel, egy jeladó hibás jelet produkált - szintnövekedést jelzett -, és ez elindította a védelmi működést. Miután minden védelem rendesen működött, leállt a reaktor. Mivel nem nagy jelentőségű az esemény, sem azonnali vizsgálatra, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatására nincs szükség.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a hibafeltárást és -elhárítást követően a blokk október 26-án a hajnali órákban elérte névleges teljesítményét. Az esemény a nemzetközi skálán INES 0 besorolású, vagyis a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

A paksi atomerőmű a számára előírt szabályoknak megfelelően tájékoztatta az illetékes hatóságokat. Jogszabályi kötelezettségeinek teljesítésén túlmenően saját hivatalos weboldalának Transzparencia menüpontjában is közzétette az információt - közölte az erőműtársaság.

A skála alatti, azaz INES 0 besorolású események száma 16-18 évente az atomerőmű tájékoztatása szerint. Az OAH főigazgatója pedig arról számolt be, hogy ezek közül blokkleállással járó esemény két alkalommal történt az idén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.10.30 09:32

@ptiszai: Tehát hólgyeim és uraim tragédia történt Pakson!!!
Tudja megvaz egész világ!
Egy hozzáértő mernöktől egyenesen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.10.30 09:00

@Bulemia:
"Aki fideszes, mindenhez ért."

Aki meg nem fideszes (mint pl. te) az meg ezt mindig szóvá teszi és úgy viselkedik, mintha joga vagy tehetsége lenne megítélni a másikat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.10.30 08:52

http://magyarnarancs.hu/belpol/atomeromuvek_szlovakiaban_zonazas-62498

Mohi

1980 januárjában a Prágai Geológiai Intézet akkori főigazgatója levélben figyelmeztette a CSKP illetékes elvtársát: "Mohovce egy geológiai törésvonalon fekszik, ezért szeizmológiai szempontból megfontolás tárgyát képezi egy oda tervezett atomerőmű létesítése." A főigazgató egy 1411-ben bekövetkezett 7,2-es erősségű földrengésre hivatkozott, melynek epicentruma Mohinál volt. A szakmai fenntartásokat a CSKP annyiban akceptálta, hogy másfél kilométerrel áthelyeztette a munkálatok színhelyét, ahol néhány domb lefaragása után már sziklaalapon kezdhettek építkezni. A párt által megszabott 1500 méteres odébbállás nem győzte meg a geológusokat: újabb méréseket végeztek, majd azt javasolták, hogy "a mohovcei atomerőmű összesen 23 hektáros területéből a sziklás talajra eső 7 hektárnyi területen, az építmények alá is 1,5 méter vastagságú containment-betonszőnyeget terítsenek". A CSKP vezetőinek (Bohunice miatt is) figyelembe kellett venniük a szakemberek véleményét. Ám Bohunice hűtése (a Vág vizét 12 km-ről szivattyúzzák) és ezzel párhuzamosan a mohi beruházás alapzatának megerősítése óriási összegeket emésztett fel: 1981-től 1989-ig háromszor állították le pénzhiány miatt a mohi építkezés munkálatait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.30 08:11

@ptiszai:

Tévedsz.

Aki fideszes, mindenhez ért. Azért lehet fideszes. ( A fideszes természetesen behelyettesíthető más szóval.)

A "lekapcsolódott a hálózatról a 2-es blokk" szöveget sokszor kellene elolvasni azoknak, akik szerint az új Paks olcsón és biztonságosan önti majd ránk az áramot.

Ehhez olvasd még hozzá ezt is: " 2015. október 24-én 17 óra 11 perc" volt a leállás kezdete és "a hibafeltárást és -elhárítást követően a blokk október 26-án a hajnali órákban elérte névleges teljesítményét".

A szóra sem érdemes hiba elhárítása fél napot vett igénybe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.10.30 07:00

@matolcsy: Nem értsz a témáház fideszes.
"A főigazgató szerint egy hibás elektromos panel, egy jeladó hibás jelet produkált - szintnövekedést jelzett -,."
Ez tragédia.
80-as években Pakson dolgoztam.
Már akkor párhuzamos rendszerek működtek, tehát ha elszállt egy kártya, akkor átvette a másik a biztonsági rendszereknél. Mindenből kettő volt.
üdv.
egy villmosmérnök
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html