Jelentősebb villamos energia kapacitás-csökkenés várható a 2013 tavaszán kezdődő, magyarországi energiarendszerben tervezett karbantartások miatt. Ez a kapacitás-csökkenés azonban előre tervezett és az ellátás biztonságát nem veszélyezteti. A tervszerű, évente rendszeresen végzett megelőző karbantartások mind hálózati, mind pedig erőművi oldalról a várható fogyasztói igényeket figyelembe véve ütemezik oly módon, hogy a rendszer teljesítmény-egyensúlyának fenntartásához az adott időszakban szükséges tartalékok is rendelkezésre álljanak, vagyis az ellátásbiztonság ne kerüljön veszélybe.

Az idei karbantartási munkák miatt egyidejűleg kikapcsolt erőművi blokkok névleges teljesítményének összege néhány tíz megawatt és 1200 megawatt között változik, ami az országos fogyasztásának közel ötödét fedi le - közölte a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Mavir ZRt.). A karbantartási munkálatok mind hálózati, mind pedig erőművi oldalon - az elvégzendő feladat nagyságától és bonyolultságától függően - az egy-két napostól a több hónaposig terjedhetnek. A Mavir számára a felkészülés a sok résztvevős tevékenység összehangolását jelenti, a feladat összetettségét növeli, hogy a szomszédos energiarendszerekben végzett munkák között is meg kell teremteni az összhangot.

A rendszerüzemeltető szerint érzékelhető hatást a fogyasztásban sem az erőművi, sem a hálózati karbantartások nem okoznak, hiszen az elegendő mennyiség felett még az előírt mértékű tartalék is rendelkezésre fog állni, biztosítva az ellátás zavartalanságát.

A munkálatok több más termelőegység mellett érintik a Paksi Atomerőművet is, áprilistól több részletben októberig tart a karbantartás a rendszerüzemeltető idei éves erőművi karbantartási terve szerint. Az ütemezésnek köszönhetően a 2000 megawattos összteljesítményből egyszerre legfeljebb 500 megawatt fog kiesni. (Ahogyan többnyire az elmúlt években, ha némileg más ütemezésben is történt - egy tavaly augusztusi, ötnapos időszak kivételével, amikor rövid ideig 1000 megawatt esett ki.) Az elmúlt hétvégén, vasárnap és hétfőn történt, nem tervezett összesen 500 megawattos paksi kiesés sem okozott ellátási problémákat.

A téli időszakban sem a hálózaton, sem az erőművekben nem terveznek hosszabb idejű kikapcsolással, illetve leállással járó karbantartási munkákat. Ennek egyik oka, hogy a nagyobb fogyasztású időszakban nem célszerű gyengíteni a hálózatot, illetve leállítani az erőművi blokkokat. Emellett a munkák nagy többsége fagyos, jeges, csapadékos, szeles időben nem végezhető.