Leállhat a mézexport

A szokottnál kevesebb mézkészlet miatt hiába a magas felvásárlási árak, kiürültek a méhészek és a felvásárlók raktárai, lényegében az export is szünetel.
Kiss Melinda, 2011. április 22. péntek, 15:35
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Kiürültek a méhészek és a felvásárlók raktárai, ezért hiába a keresleti piac és a megszokottnál magasabb felvásárlási árak − a virágméz kilónként 700, míg az akác 1350 forint −, a május végi repcemézpergetésekig lényegében szünetel az export is − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az elmúlt év mostoha időjárása miatt ugyanis a szokottnál lényegesen kevesebb mézet tudtak gyűjteni a méhek, így a hozzávetőleg 14,4 ezer tonnás, 60 millió euró értékű export egyben ágazati mélypontot is jelentett.  Mézhiánytól ugyanakkor nem kell tartani, mivel a bolti forgalomban, illetve közvetlenül is értékesítő méhészeknél vannak még kisebb, a belföldi keresletet kielégítő készletek − mondta az elnök.

A méhészek többsége azonban jellemzően hordós kiszerelésben értékesíti a mézet. A magasabb árak ellenére egyre kevésbé jövedelmező tevékenység a méhészet, mivel a költségek hasonló ütemben növekedtek, és az emelkedő árak épphogy fedezik ezeket. További drágulás a készlethiány miatt már nem várható.

 

A méztermelés adatai

Méztermelés (ezer tonna)Felvásárlási átlagár (Ft/kg)Piaci termelői átlagár (Ft/kg)
200519,714322,81141,5
200617,3194391110
200715,9964421133,2
200822,394516,51191,3
200922677,51256,2

 

Tavaly kismértékben bővült a méhészek és a méhcsaládok száma is. Az állományok jól vészelték át a telet, amely a tartós hideggel és a sok csapadékkal kedvezett a méhészeteknek . Az egyesület tudomása szerint mindössze 10 százalékos volt az elhullási arány. A tavasz is jól indult, azonban az átlagostól elmaradó csapadékmennyiség − a Dunántúlon a szokottnál 20 százalékkal kevesebb volt − miatt lassan tavaszi aszály kialakulásától tartanak a méhészek. Ez negatívan befolyásolná az épp virágba boruló repcetáblák mézelőképességét, s így csökkenhet a megtermelt méz mennyisége is.

 

Nagy károkat okoznak a kaptárlopások
Kiemelt gondot jelentenek a mindjobban elharapódzó kaptárlopások. Az elnök szerint egyre gyakoribb, hogy a tolvajok sokszor csak kipergetik a mézet, majd hagyják elpusztulni a méhcsaládokat. Éves szinten több száz milliós az így elszenvedett kár, a rendőrségtől pedig hiába várják a fokozott ellenőrzést - tette hozzá Bross Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.04.22 16:02

Egekben a mézárak, a cukorárak stb... végre eljött a mezőgazdaság ideje !!!
de nem, hullanak a méhek, nem virágoznak a virágok, atkák tizedelik az állományt,ami marad azt is ellopják, a kínaiak meg elárasztják a piacot olcsó müanyag mézzel, az áruházláncok meg olcsó hamísított antibiotikumos mézet forgalmaznak - tönkre tévén a magyar nemzetiszinü méhészeket stb...stb...
Nekem ez pszichiátriai problémának tünik, nem gazdaságinak !!! Ugyanis ha nincs méz akkor ezek szerint sikerült mindent eladni, lehet, hogy olcsón de az az Ő bajuk, mert a piac úgy müködik, hogy kereslet - kinálat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html