Leállítaná a földeladásokat a Magosz

Azonnali hatállyal földeladási stopot kell hirdetni az állami tulajdonú földek (erdők) vonatkozásában a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) véleménye szerint – mondta lapunknak Obreczán Ferenc. A Magosz főtitkára szerint a földeladások felfüggesztésére azért lenne szükség, hogy az állami tulajdonú területek a birtokösszevonások, birtokrendezések érdekében megmaradhassanak és azokat sikeresen végre is lehessen hajtani.
NAPI Online, 2007. október 16. kedd, 07:59
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A nem állami tulajdonú földek esetében a szabályozás módját kellene megváltoztatni - magyarázta a főtitkár. Mégpedig úgy, hogy ne lehessen - például csereszerződésekkel - burkolt adásvételi kontraktusokat kötni. Utóbbi esetben ugyanis előfordulhat, hogy a vevő felajánl mondjuk egy televíziót pár aranykoronáért, s mivel nem adásvételről van szó, még csak közzé sem kell tenni az ügyletet, hogy arról a helyben lakó gazdálkodók értesülhessenek. Az ilyen üzletet ugyanis nem is a számukra "találták ki", inkább azok élnek vele, akik nem gazdálkodási, hanem befektetési, továbbértékesítési szándékkal vásárolnak fel földet.

A Magosz az állami földek esetében csak a haszonbérletet tudja elfogadni, ezekből azonban a hosszú távú bérletet nem. Obreczán Ferenc saját véleménye - amit több gazdatársa is oszt -, hogy az 50-90 éves földbérleti szerződés nem reális. A gazdasági szabályozók olyan mértékben változnak ugyanis ennyi idő alatt, hogy bizonyos átalakulásokra mindenképpen szükség van. Az állattartó telepek esetében elfogadja a Magosz, hogy a maximális bérleti idő 15 év legyen, az ültetvények esetében azonban a bogyós gyümölcsöknél 8, egyéb gyümölcsöknél 15, legfeljebb 20 éves bérleti szerződéseket tart indokoltnak. Minden más időpont nem a valóságot tükrözi és nem a továbblépést szolgálja - érvelt Obreczán.

A Magosz indokoltnak tartja az osztatlan közös tulajdonú földek kimérését - ehhez az szükséges, hogy a tulajdonosok a bérlővel egyeztetve kezdeményezhessék azt.

HOZZÁSZÓLÁSOK