Az MNB idén januárban indított jelzáloglevél-vásárlási programja elérte a meghirdetésekor kitűzött monetáris politikai célokat, és hozzájárult a pénzügyi stabilitás erősítéséhez.

Az elsődleges piaci vásárlásokat az MNB változatlan feltételekkel december 31-ig fenntartja - közölte a jegybank.

Az MNB a program keretében október 1-ig 226 milliárd forint névértékben vásárolt jelzálogleveleket. Ebből 125 milliárdot a másodlagos piacon, a fennmaradó 101 milliárd forintot pedig közvetlenül a kibocsátóktól, az elsődleges piacon vásárolta meg.

A jegybank a jelzáloglevél-vásárlási program keretében a magyarországi jelzálog-hitelintézetek által kibocsátott és nyilvánosan forgalomba hozott, legalább 3 éves eredeti futamidővel rendelkező, fix kamatozású jelzálogleveleket vásárolt. A célzott, nemkonvencionális monetáris politikai program célja az volt, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbe hosszabb szakaszán és kiemelten a jelzáloglevélpiacon is érvényesüljenek, elősegítve ezzel a jelzálogbankok hosszú lejáratú, stabil forrásainak emelkedését, így közvetve a hosszú kamatfixálású jelzáloghitelek felárának csökkenését és a fix kamatozású hitelek arányának növekedését.

A monetáris tanács szeptember 18-án jelentette be a hosszú hozamokra ható nemkonvencionális eszköztár finomhangolását, aminek keretében a jelzáloglevél-vásárlási programot két lépcsőben lezárják.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.