Leállt az aratás Zalában - kevesebb a termés, mint tavaly

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás - közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel. Az aszályos téli és tavaszi időjárás miatt a megye nagy részén alacsonyabb termésátlagra lehet számítani, míg a megye déli részán.
Domokos Erika, 2020. július 27. hétfő, 16:42
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A csapadék mennyisége megfelelő volt, de a hirtelen lezúduló eső jelentős része elfolyt, így a növények számára nem volt hasznosítható - mondta Sabján Krisztián.

A nyári hónapokban a zalai gazdáknak csaknem 50 ezer hektáron kell betakarítaniuk a termést. A közel 24 500 hektáron termelt őszi búza 60 százalékát aratták le, a hektáronkénti 6,3 tonnás termésátlag meghaladja a tavalyi (6,12 tonna) átlaghozamot. A 15 ezer hektáros repceföldön (hektáronként) átlagosan 2,3 tonna olajos növény termett, míg a tavalyi átlaghozam 3,2 tonna volt.

A 6500 hektáros őszi árpa termése is magtárakba került, a hektáronként learatott 5,3 tonna átlaghozam fél tonnával kevesebb a tavalyinál.

Az 1543 hektáron termelt tavaszi árpa 43 százalékát vágták le, az 5,6 tonna hektáronkénti átlaghozam viszont jóval meghaladja a tavalyi (3,85 tonnás) termésátlagot - ismertette a megyei elnök.

Az aszályos téli és tavaszi időjárás miatt a megye nagy részén alacsonyabb termésátlagra lehet számítani, míg a megye déli részén - ahol több volt a csapadék - kevesebb kárt szenvedtek a gazdák.

A csapadékhiányos területeken a kukorica alsó levelei leszáradtak, a napraforgó táblák gyorsan elvirágoztak. Idén átlagos - nem kiemelkedően jó, de talán nem is kiemelkedően gyenge - termésátlagban bizakodnak a zalai gazdák - mondta Sabján Krisztián.

Zala megyében a kukorica vetésterülete 27 700 hektár, a napraforgóé pedig 8870 hektár.

HOZZÁSZÓLÁSOK