Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akinek van ügyfélkapuja, a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet március 15-től megnézheti, és szükség esetén módosíthatja vagy kiegészítheti. Hétfőn pedig lejár a határidő, amíg sms-ben, levélben vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján kitölthető űrlapon kérhetik az adóhivataltól, hogy a személyijövedelemadó-bevallási tervezetüket nyomtatott formában küldje el nekik .

Az ügyfélkapus szolgáltatások viszont leálltak hétfőn - jelezte több olvasója is az Indexnek. A Magyarorszag.hu-n keresztül például nem lehet belépni, de a portál szerint a tarhely.gov.hu-n keresztül még meg lehet ezt oldalni.

A NAV által ígért március 15-i dátumig több olvasójuk sem kapta meg a tervezetet, egyiküknek telefonon azt mondták az adóhatóságnál, hogy legyen türelemmel a kivizsgálásig és hozzátette, nem ő az első telefonáló.

Megkeresésükre a NAV-tól az a válasz érkezett, hogy a Kormányzati Portál és Ügyfélkapu 2019. március 18. 9:14 órától technikai okok miatt átmenetileg nem érhető el, velük együtt pedig a rajtuk futó szolgáltatásokat sem lehet használni. A hiba természetét nem részletezték.

A probléma nem általános: a Napi.hu olvasóik közül többen be tudtak lépni, de sokaknak hibaüzenetet ad ki az oldal.

Cikkünk megjelenése után a NAV az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek:

"A NAV eSZJA rendszere immár harmadik éve működik kiszámíthatóan és megbízhatóan. Az adóhivatal - a törvényi határidő előtt - március 14-én elkészült mintegy 5,6 millió magánszemély bevallási tervezetével. Azok, akiknek van ügyfélkapujuk (több mint 3,8 millióan), március 14-én már elektronikusan elérhették tervezetüket. Azóta, ma reggel 7-ig már több mint 358 ezren tekintették meg tervezetüket, 112 ezren el is fogadták azt, sőt 46 ezren már adójuk 1 százalékáról is rendelkeztek.

Jelenleg az Ügyfélkapu technikai okok miatt nem érhető el, a hiba nem a NAV rendszerében van, de elektronikus szolgáltatásait érinti. Amint az Ügyfélkapu, illetve a kormányzati portál helyreáll, minden regisztrált magánszemély, akár okostelefonján is megtekintheti, illetve elfogadhatja, kiegészítheti az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetét.

Azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, ma éjfélig akár SMS-ben is kérhetik, hogy az adóhivatal papíron küldje meg részükre a bevallási tervezetet, amit a NAV tértivevényesen április 30-áig küld el postán az igénylőknek.

(SMS-ben 06 (30) 344-43-04 telefonszámra az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJA{szóköz}adóazonosítójel{szóköz}ééééhhnn.)"