Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajnából a magyar áramimport elenyésző az érdemben nem befolyásolja az ország ellátását.


A hírügynökségek adták hírül hétfőn Kijevből az ukrán energiaügyi minisztérium szóvivőjére hivatkozva, hogy Ukrajna legalább egy hónapra leállította az áramexportot Magyarországra, Romániába és Szlovákiába a szénhiány miatt. A jelentések arról is szólnak, hogy az áramexportot beszüntető cégek mintegy fele a korábbi miniszterelnök, Julija Timosenko köreinek ellenőrzése alatt áll.


Tari Gábor magyarázata szerint menetrend nélkül nincs kereskedelmi szállítás. A magyar-ukrán határon a szállítási jogokat februárra és márciusra aukció keretében kiosztották, ami feltétele a kereskedelmi szállításnak. A használati joggal rendelkező piaci szereplőket a Mavir nem nevezheti meg az érvényes előírásoknak megfelelően, a diszkriminációmentes eljárás érdekében.


A kereskedelmi szállítások hiánya nem jelenti azt, hogy az adott vezetékeken nem történik áramlás, hiszen a fizikai törvényeket a kereskedelmi megállapodások nem írják felül. Ezért látható a Mavir honlapján, - ahol ötperces frissítésben leolvashatók az aktuális áramlások és rendszeradatok - jelenleg több, mint száz megawatt villamos energia jön be az országba. Ez az érték a villamos energia áramlásoknak megfelelően folyamatosan változik.