BUX
37942

Lefejezéssel, elbocsátásokkal indulhat az új kormányhivatal

A nyáron hirtelen levezényelt vezérkar-csere után ismét jelentős személyi változások elé néz az ITD Hungary, illetve az azt 2011-től felváltó Nemzeti Külgazdasági Hivatal. Az új szervezet jóval kevesebb munkatárssal működik majd, és az elsőszámú vezetői poszton is változás valószínű - értesült a Napi Gazdaság Online.

Ádám Viktor, 2010. november 24. szerda, 09:40

Már csak bő egy hónapja van hátra jelenlegi posztján az ITD Hungary Zrt. vezérigazgatójának. A nyáron levezényelt hirtelen vezetőségváltás során helyzetbe hozott, a szakma számára korábban ismeretlen Denéné Tóth Marianna munkahelye ugyanis december 31-ével megszűnik, hiszen a kereskedelem-fejlesztési és befektetés-ösztönzési társaságot a kormány döntése alapján megszüntetik.Igaz, az ITD feladatait és vagyonelemeit a január 1-jével megalakuló Nemzeti Külgazdasági Hivatal (NKH) átveszi, ám az korántsem biztos, hogy Denéné Tóth Marianna marad az új szervezet irányítója. Bár az NKH elnökét a vonatkozó kormányhatározat szerint hivatalosan a nemzetgazdasági miniszter nevezi ki, úgy tudjuk, Matolcsy György a jelölés és a kinevezés gondját közigazgatási államtitkárára, Nagy Rózára bízza, így minden valószínűség szerint utóbbi jelöltje vezeti majd a hivatalt. (Nagyot - aki korábban a hévízi Szent András Reumakórház stratégiai igazgatója volt - kinevezésekor többen azzal támadták, hogy sógora a Gyurcsány-kormány egészségügyi miniszterének, Molnár Lajosnak.)

Nem kizárt, hogy újra azok kerülhetnek majd képbe, akikről már a júliusi menedzsmentcsere előtt rebesgették, hogy eséllyel pályáznak az év elején még a Bajnai-kormány által menesztett Rétfalvi György posztjára. (Rétfalvi után fél évig az ITD alapítói között jegyzett Kilián Csaba látta el megbízott vezérigazgatóként a főnöki teendőket, de a nyári MFB-attak őt is elsöpörte.)Bár a hivatal elméletileg átveszi az ITD dolgozóit is, mégsem alhatnak nyugodtan a cég alsóbb szinteken dolgozó munkatársai. A pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderül ugyanis, hogy az NKH 155 fős létszámmal kezdi meg működését, miközben az ITD-nél jelenleg - a passzív állománnyal együtt - 230-an dolgoznak.Az NKH működésével, az NGM terveivel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a szaktárcát, de cikkünk kiadásáig nem érkezett válasz.