Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy szír állampolgár férfit 2018. december 30-án ellenőrzés alá vontak a Liszt Ferenc repülőtéren. A 27 éves férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a külföldi Görögországba történő kitoloncolására, ahol az illető menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.

A hatóságok együttműködésének köszönhetően fény derült arra, hogy a szír férfi 2016. óta az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja - olvasható  a bejelentésben.

Az ISIS 2016. évben, Szíriában, Homs városában, mivel egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte. A szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

Heten mint a gonoszok

Hét szerbiai férfit ítélt összesen 67 év letöltendő börtönbüntetésre a belgrádi fellebbviteli bíróság terrorizmus és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez való csatlakozás, illetve toborzás miatt.

A fellebbviteli bíróság ezzel megerősítette az elsőfokú bíróság tavaly áprilisi ítéletét. Három férfit távollétében ítéltek el, mert szökésben vannak, és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellenük - írta az MTI.

Az elítélteket egyebek mellett azzal vádolták, hogy a térségben és Nyugat-Európában lakó támogatóiktól pénzt gyűjtöttek, hogy fedezzék a toborzottak útiköltségeit. Az ügyészség szerint legalább 24 szerb állampolgár utazását szervezték így meg.

Szerbiából főként az ország nyugati, Boszniával határos részéről, a Szandzsákból indultak útnak muszlim férfiak, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak a szíriai és iraki harcokban. Szerbia 2015-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a részvételt a külföldi harci cselekményekben. A törvényszegők akár tízévi börtönbüntetésre is ítélhetők.