Az euró 304,36 forinton forgott délután négy órakor, napi szinten 0,56 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz.

Az euró árfolyama 301,72 és 304,88 forint között alakult napközben. Napi csúcsát délelőtt, valamivel tíz óra ütötte meg a forint, majd gyengülni kezdett.

Az MNB rámutatott, a keddi kamatdöntő ülés után kiadott közleményének szövegezésével világosan jelezte, hogy kész tovább lazítani a monetáris kondíciókat nem konvencionális, célzott eszközökkel.

A szövegezésben a korábbi közleményhez képest annyit változtatott a jegybank, hogy elhagyta azt a feltételes kitételt, miszerint további lazítás várható "amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól".

Az augusztus 22-i kamatdöntő ülés után kiadott jegybanki közlemény utolsó mondata úgy hangzott, hogy "a Monetáris Tanács az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges monetáris kondíciókat kész nemhagyományos, célzott eszközökön keresztüli lazítással biztosítani".

A július 18-i közleményben viszont úgy fogalmaztak, hogy "amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nemhagyományos, célzott eszközök alkalmazásával".

A forint euróhoz viszonyított árfolyama nagyjából két éve szinte mindig a 305-ös szint fölött állt, de az utóbbi két hónapban folyamatosan erősödött, és szerdán már 302 forint alatt is állt a jegyzés.