BUX
39578

Lefulladóban a magyar gazdaság motorja

Az első félévben ugyan még mindig, 10 százalék fölötti mértékben bővült a magyar külkereskedelem mindkét relációban, de a KSH legfrissebb statisztikája szerint is látható a lassulás az első és a második negyedév között. Jó hír, hogy az Ázsiával szembeni nagy deficit nagyot csökkent.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 09:00

Az első félévben a magyar kivitel 40 milliárd eurót, a behozatalé 36 milliárd eurót ért el, ezzel az export és az import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti szintet - közölte csütörtökön a KSH a részletes külkereskedelmi adatokat.

A külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 14, a behozatalé 12 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 3854 millió eurót tett ki, 1033 millió euróval többet, mint 2010 azonos időszakában.

Az első félévében a legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök árufőcsoport kivitelének és behozatalának volumene 12, illetve 10 százalékkal bővült. Az első negyedévben a termékkör mindkét irányú forgalmát jellemző közel 20 százalékos növekedési ütem a második negyedévre jelentősen lelassult, júniusban pedig el sem érte a magas bázishavi szintet.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének volumene 19, a behozatalé 16 százalékkal volt több, mint 2010 első felében, de a félév második részében a növekedési ütem 17, illetve 12 százalékra lassult. Az időszakon belül ez a mérséklődés jellemezte a vas és acél, a színesfém, illetve az egyéb fémtermék mindkét irányú forgalmát, illetve a szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportját. Ezzel szemben a gumigyártmány, illetve a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének és behozatalának volumene továbbra is gyorsan bővült, elsősorban az elosztó központok tevékenységének köszönhetően.

Az energiahordozók importvolumene az év első hat hónapjában 6 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszaki szintet. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene 17 százalékkal növekedett − jelentős mennyiségi és árnövekedés mellett −, viszont a természetes és mesterséges gázé közel negyedével esett vissza.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékeknél az export volumene 4 százalékkal, az importé 12 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest, de a negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is csökkenő tendenciát mutatnak. A kivitel volumene az időszak második felében már némileg alatta maradt a bázisszintnek, ami nagyrészt a gabona és gabonakészítmény exportjának jelentős visszaesésével függ össze.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2011 első hat hónapjában 11, illetve 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió egészét tekintve 58 milliárd forinttal javult, ami az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben realizálódott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 23 százalékkal bővült, ezzel szemben az importé csupán 5 százalékkal haladta meg a bázisszintet. Külkereskedelmi forgalmunk hiánya az országcsoportban 447 milliárd forint volt, 210 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első hat hónapjában. A legnagyobb mértékű egyenlegjavulás az ázsiai viszonylatban történt, elsősorban a gépipari export felfutása miatt.