Legek leszünk a munkanélküli segélyezésben

Az Európai Unió 27 országából Magyarországon folyósítják majd a legrövidebb ideig a munkanélküli segélyt, ha a kormány valóban 3 hónapra csökkenti az ellátás hosszát – áll a Policy Solutions közpolitikai elemzésében, amely azt is megállapítja, hogy a magyar rendszer emellett igen rugalmatlan is.
NAPI, 2011. április 29. péntek, 14:35
Fotó: Napi.hu

A munkanélküli ellátás hosszát az Európai Unió 27 tagállama saját hatáskörben állapítja meg, az azonban minden uniós tagállamra igaz, hogy az állás nélkül maradtak számára mindenhol elérhető egy legalább 5 hónapig tartó juttatás folyósítása - a 3 hónapos szabályt bevezető Magyarországot kivéve - mutat rá a Policy Solutions. Az elemzés ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az Unió többi tagállamában a gazdasági válság alatt is fenntartják vagy éppen erősítik a magyarhoz képest jóval hosszabb időtartamú szociális védőhálót. Ez azt jelenti, hogy 15 országban van lehetőség legalább egy éven keresztül igénybe venni a munkanélküli segélyt.

A Policy Solutions kiemeli, hogy az országok gazdasági fejlettségének és a jóléti állam különböző fejlődési pályáinak okán óriási eltérések vannak az állam szociális szerepvállalásában, viszont a magyar viszonyokhoz legközelebb álló kelet-közép-európai országok is rendszerint lehetővé teszik, hogy a munkanélküliek többsége legalább hat hónapig igénybe tudja venni a segélyt. Szlovéniában 3-12, Csehországban 5-11, Szlovákiában 6, Lengyelországban és Romániában pedig 6-12 hónapig folyósítható a munkanélküli ellátás.

A legtöbb ország törekszik arra is, hogy valamilyen rendezőelv alapján differenciálja a segélyek mértékét. Az EU tagállamainak többsége ezért rendszerint idősávokat jelöl ki, amelyen belül kiszámítják a segélyt igénylő számára, hogy mennyi ideig kaphatja majd a juttatást az államtól. A differenciálás alapja lehet a kedvezményezett kora, a korábbi munkaviszony vagy a kötelező biztosítás fizetésének hossza, de akár a gyermekvállalás vagy a regionális munkanélküliségi ráta is.

A magyar rendszerből ezek a különbségtételek hiányoznak. A megváltoztatott magyar munkanélküli ellátási rendszer tehát nemcsak példátlanul rövid ideig nyújt segítséget a munkanélkülieknek, de egyben rugalmatlan is.

Ugyanakkor, a Széll Kálmán terv alapján a segélyezés első hónapjában a megelőző időszak bérének 90 százalékát, ezt követően 80, végül 70 százalékát kapja kézhez a munkanélküli. Így a segély mértéke jóval közelebb lesz a korábbi kereset szintjéhez, mint a legtöbb európai országban. Ez arányában magasabb összeget jelent ugyan, mint a jelenlegi rendszer alapján jutatott segély, és az észak-európai országok modelljéhez hasonlít, ahol ugyancsak a bér 70 százaléka vagy annál magasabb a segély, de jelentős különbség a magyarországi helyzethez képest, hogy ezen országokban nem csak a segély mértéke magas, hanem a segélyezés ideje is hosszú: az északi országokban nem 3 hónap, hanem akár 2-3 év is lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.04 07:10

@levai jozsef: Múltkor nagyon felidegesítettél ezért amikor megirtam, hogy longban van az sp 500 akkor be is jelöltem az árfolyamot 1307,58 volt, most ma reggel meg 1351,16.. szóval ennyit a tözsdézésről, Te akkorn azt irtad, hogy kivársz nem veszel...az 500.000 Ft.-ból biztonsággal 30 db. indexet lehet venni ( ráhagyással) ami eddig ugyebár 240.000 Ft nyereség.. természetesen az 500.000 Ft az nem elég a "megélhetéshez" de arra elég, hogy valaki elinduljon (és mondjuk 5-10 sp 500.-at kötögessen vagy vegyen 25 hordó olajat stb.. )


Egyébként nem azt mondom, hogy mindenki tőzsdézzen, hanem azt, hogy mindenki legyen kereső üzemmódban és agyilag váltson és keresse meg azt ami neki való (tözsde, network marketing, vállakozás stb..) és nézze a dolgokat pozitivan ne az orrát lógassa és az Orbántól várja az 1 millió jól fizetett zsíros (lehetőleg irodai, karosszékben vézendő) állást !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.04 00:55

@csula: nezd csula,ha valaki ket diplomaval,ket nyelvvizsgaval tobb mint egy eve nem talal munkat,akkor ott valamit valtoztatni kell.
a hatarok kinyiltak,szabad az ut.europaiak vagyunk.
johet itt akarmilyen kormany(ha lehet azert fidesz)rovidtavon nem lesz kanaan.
70 ezer forintert aki dolgozik,ket diplomaval,ket nyelvvizsgaval,fiatalon,az meg is erdemli.
ausztriaban 4% a munkanelkuliseg,az atlag ber 3300 euro.barmilyen munkaert lehet kapni havi 1500 eurot.csak autoba kell ulni es kocsikazni 3 orat.
a lovat el lehet vezetni a vizhez,de nam lehet rabeszelni,hogy igyon is.
lehet anyazni,attol meg nem lesz munka.egy atlag amerikai eleteben kilencszer koltozik munka utan.ezt el lehet tanulni toluk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.05.04 00:45

@megalodon: hagyd mar ezt a mindenki tozsdezzen hozzaallast.az atlag tozsdes az utobbi tiz evben egy vasat sem csinalt.
ha hiszed,ha nem a tobbseg nem tud megelni belole.plane nem felmilliobol,tokeattettel.
nekem is csak ket jo huzasom volt a tozsden.2004-tol evekig, dow 14000-ig longoltam es 14000-nel eladtam mindent.azota meg nem vettem semmit.neha belecsapok,de nem sok sikerrel.szerencsesnek mondhatom magam,hogy pozitiv a merlegem.
megalodon,ha valakinek nincs eleg penze,a tozsde nem alternativa.probalkozni lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elekke, 2011.05.03 23:02

@csula: igazad van, magam is azt vallom hogy az az érték amit megteremtettem magamnak nem csaltam és nem loptam össze. A gond ott van hogy nem engednek normálisan dolgozni, miért gátolnak?? és próbálják fentről megmondani hogy miképpen csináljam olyanok akik még egy lyukas garasnyit nem tettek le az asztalra?? Dilettánsok a gazdasági életben, azt érzem hogy ezt nagyon nem kellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elekke, 2011.05.03 22:54

@megalodon: Nagyon egyetértek veled, a cégemet azért szívatták meg a GVH részéről mert egy hivatalos papírral több volt. Ez bár jogtalan mert azok a szabályok amikor megadták rendben voltak, ez közel 1 millába fáj. Miért próbálnak minden becsületesen dolgozó kis vállalkozást tönkretenni?? miért jó ez?? kinek jó ez?? Itt az történik hogy az aranytojást tojó tyúkokat levágják a pillanatnyi haszon reményében. Én sem gondolok másra mint kivinni a találmányomat és egy fillért be nem hozni ebbe az országba, mert mindent lenyúlnak, lehetetlenné tesznek, megaláznak. Látsz az utcán mosolygó embereket?? Max olyat akinek nem érted a szavát mert külföldi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html