Sokkoló számok a légszennyezés miatti halálozásról

A korábban becsültnél kétszer annyi halálos áldozatot szedhet évente Európában a légszennyezés, szúrta ki egy a Guardianban közölt friss kutatás eredményét a 444.hu.
Szepesi Anita, 2019. március 12. kedd, 13:38
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Világátlag feletti a légszennyezettség Európában, a népsűrűség miatt a kontinensen arányaiban sokkal többen vannak kitéve a légszennyezés egészségkárosító hatásának, mint máshol a világban - derül ki a cikkből. A légszennyezés évente több áldozatot követel, mint a dohányzás, ami ellen évek óta komolyan fellépnek az európai kormányok.

A beszívott levegő átlag két évvel rövidíti meg az évente emiatt elhunyt csaknem 800 ezer európai életét a Guardianban publikált kutatás szerint.

A legtöbb szennyező anyag a fosszilis üzemanyagok égetésével kerül a levegőbe, sürgősen más energiaforrásokra kéne váltanunk. A tiszta, megújuló energiaforrások használatával nem csupán a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelességeinknek tennénk eleget, hanem akár 55 százalékkal mérsékelhetnénk a légszennyezés miatti halálozások számát is - nyilatkozta a Guardiannak a Max Plank Vegyészeti Intézet professzora, a tanulmány egyik szerzője, Jos Lelieveld.

HOZZÁSZÓLÁSOK