Tarthatatlan állapotok a pesti Duna-parton

Rendkívüli mértékben szennyezik a levegőt a Dunán közlekedő személyszállító hajók, ezt erősítették meg a Levegő Munkacsoport, az aHang és az Újlipótváros Szuperblokk mérései. Az eredményeket a pesti rakparton tartott sajtótájékoztatón mutatta be a három civil szervezet, amely egyébként nemrég kampányt indított a hajók légszennyezésének megszüntetése érdekében.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 23. hétfő, 18:10
Fotó: Napi.hu

Az aHang aktivistái és a XIII. kerületi civilek légszennyezésmérést végeztek a Greenpeace iránymutatásával és eszközeivel 2019. augusztus 2. és szeptember 4. között a pesti alsó rakpart mentén. Összesen 16 alkalommal volt mérés, jellemzően 3 órán át keresztül. Az eredményeket kiértékelő Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője elmondta, a Duna-parton jelentős a légszennyezettség, gyakran meghaladja az órás határértéket a nitrogén-dioxid-koncentráció, és számos alkalommal lényegesen magasabb voltak, mint amit ugyanabban az időszakban a környező, forgalmas közúti csomópontoknál lévő hivatalos mérőállomások mutattak.

A közlekedéstől viszonylag távolabbi hivatalos mérőállomások által mért adatokat pedig sok esetben 10-20-szorosan, néhány alkalommal pedig több mint százszorosan haladták meg.

Megalapozottak a lakók panaszai

Az eredmények azt mutatják, hogy nagyon is megalapozottak voltak a helyi lakosok és Duna-part mellett sétálni, pihenni vágyók panaszai. A hajók bűze szélcsendes időben a rakparttól akár 250-300 méterre, az Újlipótváros belső utcáiban is erőteljesen érzékelhető: a kipufogógáz gyakran megüli a városnegyedet, lehetetlenné téve nemcsak a rakparti sétát és a huzamosabb utcai tartózkodást, de a lakások szellőztetését is.

Azért is érthetetlen az intézkedések halogatása, mert az egészségkárosodásokból eredő kár sokkal nagyobb lesz, mint amennyibe a szennyezés megszüntetése kerülne - állapította meg Marinov Péter, a helyi lakosokat képviselő civil szervezet, az Újlipótváros Szuperblokk ügyvivője.

Három éve mondják

A Levegő Munkacsoport már három évvel ezelőtt konkrét javaslatokat juttatott el az illetékes minisztériumhoz annak érdekében hogy támogassák a hajók elavult motorjainak lecserélését, kipufogószűrők felszerelését, továbbá oldják meg a szállodahajók áramellátását a partról, hogy ne kelljen dízelgenerátorokat működtetniük. Érdemi intézkedés sajnos azóta sem történt - jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Hajdu Gergő, az aHang kampányfelelőse arra hívta fel a figyelmet, hogy már több mint 2500-an írták alá a hajók szennyezésének csökkentését sürgető petíciót, és várják a további aláírásokat.

A civil szervezetek a mérési eredményeket egy javaslatcsomag kíséretében átadták a környezetügyért felelős államtitkárságnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2019.09.24 09:56

Ez tényleg gáz szó szerint.
Elképesztően büdösek, és irritálóak azok a hajó-motorroncsok kipogó gázai a szigettel szemben, és abban kell várakozniuk a turisták csoportjainak, hogy vigyék jó hírünket.

..jó, régiek a motorok, de azért csak kéne valamiféle maximumértékeket kitalálni azokra is, ha a közutakon már évtizedek óta azt megkövetelik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html