Több városban is rossz maradt a levegő

Többfelé továbbra is rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt - adta hírül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
Domokos László, 2020. január 26. vasárnap, 13:01
Fotó: Getty Images

Az NNK az MTI-vel azt közölte: egészségtelen a levegő minősége Szegeden. További tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség, ezek: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác.

A meteorológia előrejelzés alapján a napokban várhatóan az egészségügyi határérték körül alakul a kismértékű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja.

A helytelen lakossági tüzelés mellőzésével sokat tehetünk a környezetünkben élők egészségének megóvásáért - közölte a hivatal.

Fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát - jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult. Budapest levegője továbbra sem problémamentes, bizonyos vonatkozásokban továbbra is magasabb az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasoltnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás. A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul.

Mindezek miatt indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása, ez a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára - gyermekekre, idősekre, betegekre - írta a hivatal.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, kerüljék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást.

Karácsony Gergely főpolgármester többi között arra kéri a lakosságot és a légszennyezőket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább válasszák a közösségi közlekedést, a szolgáltató, termelő létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2020.01.26 13:49

..elképesztő ez a greedy-ség, nem érdekli semmi, csak az, hogy ingyen van a fa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2020.01.26 13:48

Egyébként elképesztő, hogy kik fűtenek vizes fával, nem is a szegények, hanem sok tehetős család, akinek a földjén sok fa van. Nekik is elmagyarázhatná valaki, hogy gázzal fűtsön, mert elképesztően mérgező gázok szabadulnak fel a vizes fával történő fűtéskor, és nem mellesleg, kényelmesebb és olcsóbb a gázzal történő fűtés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html