Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új légszennyezettségi mérést készítettek Budapestene, amely szerint jóval rosszabb a levegő minősége, mint azt a hivatalos adatok mutatják. A mérésekhez egy újfajta és Magyarországon minden bizonnyal egyedülálló, a rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét meghatározó műszert használtak.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke friss kutatási eredményekről azt mondta, a rendkívül apró részecskék találhatók meg döntő mértékben a levegőben a forgalmas utak mentén. Az itt mért részecskék átlagos átmérője 20-40 nanométer, a tömegük így annyira elenyésző, hogy a hivatalos mérőállomások - amelyek az egy köbméterben található részecskék tömegét mérik - mérési eredményeiben elhanyagolható szerepet játszanak még akkor is, ha hatalmas mennyiségben vannak jelen - írja közleményében a két szervezet.

Budapest forgalmas útjai mentén egy köbcentiméterben (vagyis egy kockacukor méretű térfogatban) általában több mint 30 ezer részecske található, de helyenként a részecskék száma elérte a 470 ezret is, miközben egy viszonylag tiszta levegőjű helyen ez a szám mindössze 2000 körüli.

Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője ismertette a zöld szervezet nemrég végzett méréseit, amelyben azt vizsgálták, mekkora a nitrogén-dioxid koncentrációja iskoláknál, forgalmas csomópontok körüli buszmegállókban és kórházaknál, amelyek itt is nagyobb értéket mutattak, mint a hivatalos mérőállomásoknál.

"Az iskolák, gyermekkórházak mellett mért szennyezés fokozott aggodalomra ad okot, ugyanis a gyermekek különösen érzékenyek a nitrogén-dioxidra" - mondta el Simon Gergely, aki szerint a hivatalos adatok is lesújtó állapotokat tükröznek. A folyamatos határérték feletti levegőszennyezettség miatt az Európai Bíróságon per folyik a magyar kormány ellen.

A levegőszennyezettség annyira veszélyes lehet, hogy friss kutatások kimutatták, még a várandós anyák méhlepényében is lerakódhatnak a károsanyagok.

A civil szervezetek szerint a súlyos légszennyezettség azonnali javítása érdekében a következő intézkedésekre van szükség Magyarországon:

  • Elengedhetetlen a szennyező gépjármű-forgalom drasztikus korlátozása, ellenkező esetben tovább fog növekedni a légszennyezés miatti megbetegedések és halálozások száma, ami már most is messze legmagasabbak közé tartozik Európában.
  • Támogató jogi környezetet és pénzügyi ösztönzőket kell teremteni arra, hogy a városok mielőbb kitilthassák a régi, szennyező járműveket, illetve szennyezésalapú útdíjat vezethessenek be.
  • A rászorulók számára elérhető szociális támogatásokkal ösztönözni kell a lakosságot a környezetkímélőbb fűtési módszerek alkalmazására.
  • Azonnali hatállyal be kell tiltani a lignit árusítását a háztartásoknak és országosan meg kell tiltani a kerti hulladékok égetését.
  • Meg kell erősíteni a hatóságokat, hogy érdemben fel tudjanak lépni a lakossági hulladékégetés ellen.