Legyen az egészségügy nemzeti ügy?

Aláírásgyűjtő kampányt indít hamarosan Az egészségügy nemzeti ügy címmel a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). Társadalmi támogatást akarnak javaslataikhoz, melyekkel a kormányhoz fordulnak az élhető, fenntartható és a betegbiztonságot garantáló egészségügy megteremtése, az ehhez szükséges finanszírozási feltételek megvitatása érdekében.
Napi.hu, 2016. február 10. szerda, 09:45
Fotó: Napi.hu

A ReSzaSz prioritásként kezeli az élhető, fenntartható, a betegbiztonságot garantáló egészségügy megteremtését. Mint közleményükben   kiemelik: Magyarország  GDP-arányosan mindössze 4 százalékot fordít az államilag finanszírozott egészségügyi kiadásokra, amivel nem csak az EU-átlagtól marad le jelentősen, de még a visegrádi országok 6,5 százalékos GDP-arányos költésétől is. Ez a különbség nagy részben magyarázza az egészségügy romló helyzetét, melyben mindennapi gondot jelent a biztonságos betegellátás megteremtése, az egészségügyi dolgozók itthon tartása.

A mind online, mind írott formában hamarosan induló aláírásgyűjtés során a következő kérdésre várnak választ:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány nemzeti ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a GDP minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül?

A kérdés engedélyeztetése jelenleg folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

A szervezet abban bízik, hogy kellően nagy társadalmi támogatottság esetén a kormán az egészségügyet is nemzeti ügynek fogja tekinteni, és a kérdésben megfogalmazott kérésnek a következő évek költségvetéseiben eleget tesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK