Kötelezővé kellene tenni az oltást? Szlávik János válaszolt

Szlávik János főorvos szerint az első oltás 70, a második már 95 százalékos védettséget ad, de 100 százalékban megvéd attól, hogy valaki súlyosan megbetegedjen vagy belehaljon a betegségbe.
Csernátony Csaba, 2021. január 13. szerda, 10:48
Fotó: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni oltást Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa erről az ATV műsorában beszélt.

Az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében - tette hozzá. 

Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, Szlávik János azt válaszolta: olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetőek mindenhonnan. Ezzel szemben a koronavírus - hasonlóan az influenzavírushoz - légúton terjed és állandóan változik.

Szlávik úgy véli, ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, akkor Magyarország nagyon lassan érheti el a nyájimmunitást. Ráadásul ma 40-40 százalék azok aránya, akik beoltatnák és akik egyáltalán nem oltatnák be magukat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK