Legyőzheti-e Budapest a kormányt? - Így látják külföldön

Milyen eséllyel szállhatnak szembe a szabadelvű nagyvárosok nacionalista, illiberális kormányaikkal szemben - egy immáron Magyarországon is az egyik legfontosabb politikai-gazdasági kérdés. Nem sok jóval biztatnak a példák, amelyek Budapest előtt állnak.
Komócsin Sándor, 2019. október 19. szombat, 18:59
Fotó: Pixabay

Milyen esélyeik lehetnek az olyan ellenzéki vezetésű nagyvároknak, mint amilyen immáron Budapest országuk kormányával szemben? - teszi fel a kérdést Leonid Bershidsky a Bloomberg publicistája. Karácsony Gergely a magyar fővároshoz hasonló helyzetben lévő nagyvárosok vezetőinek hosszú sorához csatlakozott. Ezek a települések alapvetően erőtlenek kormányukkal szemben, ám ha megtalálják az utat egymás felé, akkor együtt könnyebben megoldhatják sok hasonló gondjukat és talán még többre is képesek lehetnek.

Kelek-Közép-Európában, ahol sok országot irányítanak populista kormányok, a fővárosok sokszor mennek szembe az államhatalommal. Lengyelországban a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság fölényesen nyert az október 13-ai parlamenti választásokon, ám Varsót tavaly óta az ellenzéki Civil Platformhoz tartozó Rafal Trzaskowski vezeti. Zdenek Hrib, a liberális Kalóz Párt politikusa áll Prága élén, szembe menve a populista Andrej Babis miniszterelnökkel. Pozsony polgármestere szintén nem az országot kormányzó baloldali populista párt híve.

Világtrend

Ráadásul nem pusztán regionális jelenségről van szó, hanem világtrendről. Isztambul Törökországban, Delhi Indiában, London az Egyesült Királyságban, az amerikai nagyvárosok jó példák a populista kormányokkal szembeni ellenzéki vezetésű városokra. Még Moszkvában is sikerült csökkenteniük az ellenzékieknek a kormánypárti fölényt az orosz főváros önkormányzatában.

A Bloomberg publicistája ezt azzal magyarázza, hogy a helyi média kormánypárti propagandája sikeresebben mossa át az emberek agyát a vidéki körzetekben és a kisebb városokban. A korrupciós hálók jobban rejtve maradnak - a cikkíró szerint jellemző, hogy a Borkai-ügy erősebb hatással volt a budapesti választás eredményére, mint a győrire.

A nagyvárosok korszaka jön?

A nagyvárosok a vidéki régióknak jóval nagyobb arányban járulnak hozzá országuk GDP-jéhez, ami arra indította a McKinsey tanácsadó céget, hogy már 2011-ben az jósolja: ez az évszázad a városok korszaka lesz, nem az államoké. Ez azt jelenti, hogy a politikai és gazdasági hatalom súlypontja hozzájuk kerül. Ez az előrejelzés egyelőre nem jött be, főként azokban az országokban késlekedik, amelyekben autoritárius rezsimek működnek.

A helyzet úgy áll, hogy nem sok polgármester képes ellenállni nemzeti kormányának. Inkább ugródeszkaként használják pozíciójukat: a sok szereplést kihasználva erősítik ismertségüket és népszerűségüket, hogy azután egy magasabb pozíciót célozzanak meg. Így emelkedett korábbi párizsi polgármesterből francia államfővé Jacques Chirac, ült át London első emberének székéből a kormányfőibe Boris Johnson vagy lett Isztambul vezetőjéből török elnök Recep Tayyip Erdogan.

Ellenállhatnak

Azok a nagyvárosi polgármesterek, akik nincsenek jóban nemzeti kormányukkal, ellenállást szervezhetnek. Kelet-Közép-Európában például a liberális vezetők összefoghatnak a korrupció üldözésében és visszaszorításában. Emellett felléphetnek azzal az igénnyel, hogy nagyobb hatalmat kapjanak, hiszen az mégsem járja, hogy befolyásuk nincs összhangban gazdasági súlyukkal. A minta például a középkorban Európa északi részén kialakult Hanza-városok hálózata lehetne.

Figyelembe véve, hogy például Karácsony Gergelynek mint Budapest főpolgármesterének korlátozott a hatalma, sokan érezhetik úgy, hogy választási sikere nem hozza meg azt a szabadságot, amit remélnek - véli a Bloomberg cikkírója. A hónapok óta tartó hongkongi tiltakozások jól mutatják, milyen erőfeszítést igényel a civil ellenállás a nemzeti kormányok brutális nyomásával szemben. Így aztán ha a nagyvárosok nem is tudnak igazi kihívást intézni országuk kormányával szemben, legalább saját környezetüket a viszonylagos szabadság oázisává tehetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.10.20 22:37

@OV:
Vajon hová lett a másik cikk?
(Ahol 3 pontba szedted a válaszaidat. Eltüntette a napi.hu?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.10.20 22:30

@OV:
Értem én, amit írsz...
Keveredik a nép magától is de minek erőltetni?
A jelenlegi nyugati felfogás az erőltetett keveredést favorizálja!
Gőzöm sincs, hogy miért de szerintem nekik se...
Talán túl sok lett a Qatari pénz?
Kevesebb is elég lett volna...
:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyomasek bobo, 2019.10.20 20:53

@na4:

"Ha valaki széllel szemben pisál, az hugyos lesz. Karigeri pillanatok alatt tacsakos lesz, és az egekig fog bűzleni."


van aki ezt inkább elviseli, mint orbanisztáni fertő bűzét. persze a magadfajta sötét pondrók nem érthetik ezt.

foglalkozz borkaival, meg a kokkópartival.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.10.20 20:00

Ha valaki széllel szemben pisál, az hugyos lesz. Karigeri pillanatok alatt tacsakos lesz, és az egekig fog bűzleni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.10.20 17:43

De kedves krix7!
Egy érzékletes példa:
Mint TUDJA az Orbán állampárt is előszeretettel támogatja a külföldiek hazai egyetemeken való tanulását(hisz pénz hoznak)
De akkor nézzük:
Hol van az megírva, hogy egy magyar lány, ha megtetszik neki egy külföldi szintén egyetemista srác(legyen az néger, indiai, kínai stb) ne létesítsenek kapcsolatot, és ne érezzenek egymás iránt szerelmet.
Ez is folyamat: ano régen nem volt ez se nyitott: hogy külföldiek, más földrészek diákjai itt tanulnak, ez is egy folyamat...kvázi a kapcsolatok generálása is "állam által" vezérelt :))
DE ha megnézi: a kisfalvakban, városokban praktizáló körzeti arab, indiai orvosok mind arról számoltak be: úgy ragadtak itt kies kis hazánkban, hogy idejött tanulni...és szerelmes lett :))
Tehát ez is generálta a kapcsolatok ilyen fajta SOKSZÍNŰSÉGÉT...és ez által adták át egymás kultúráját!
Érdemes lenne ilyen tanulmányokat olvasnia...mielőtte hozzászól...és le elmebetegez valakit :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html