Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fővárosi hőgyűrű kialakítása több uniós pályázattal segítségével valósul meg, a projekt során részben lakossági fogyasztókat kapcsolnak rá a távhőrendszerre, részben különböző felújítási munkálatok, hőközpontok modernizálása, bekötése zajlik.

A hőgyűrű épül. Korábban minden évben évi 30 megawattal (MW) kevesebb hőt tudtak eladni, részben globális felmelegedés miatti melegebb telek, részben a lakóházaknál elvégzett energetikai hatékonysági beruházások miatt. Ehhez képest az elmúlt 3 évben 30 MW felett volt az új fogyasztói igény, amit a távhőrendszerbe be tudtak hozni, így sikerült visszahozni az elmúlt évek csökkenését - mondta Herpai Attila, a Főtáv Zrt. pr és kommunikációs csoportvezetője.

Tavaly a régi fogyasztók közül sokan visszatértek: ezt 615 egykori ügyfél maga kérte. Tizenévvel ezelőtt leváltak, a szabadpiacon saját kazánnal próbálkoztak, most kellett volna cserélni ezeket - magyarázta az okokat a kommunikációs vezető. Idén nagyjából 2 ezer új ügyfél lesz, akik már mind nagy lakóparkokon belül csatlakoznak a távhőrendszerek. Ezek már leszerződött ügyfelek, a kiépítés zajlik.

A távhőrendszer terjeszkedése során azt látta a Főtáv, hogy jellemzően 3 típusú fűtés van Budapesten: házközponti kazános, egyedi cirkós, illetve a sok szilárd tüzelésű, nem központi gázfűtés. A bővülést ugyanakkor nehezíti, hogy a váltáshoz egy lakóközösség 100 százalékának a hozzájárulására van szükség.

Hogy áll most a projekt?

Az életből adódóan van bizonyos csúszás a projektekben - ismerte el Herpai. Miről van szó? Az Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem tudta pontosan megmondani, hogy bizonyos vezetékek hol vannak, a Rác fürdő mellett egy vasbeton fal okozott meglepetést, a gellérthegyi sikló miatt pedig egy betonszerkezet épül majd, aminek a találkozása a távhővezetékkel "problémás lenne".

Elfelejtették, hogy a Gellért-hegyhez közel építkezünk, az építkezés során a Hegyalja úton még mélyebbre kell menni, ám ott már a hegy sziklás része van. Lehet, a tervezők nem vették észre a hegyet - sorolta a problémákat Tolnai László, a Főtáv beruházási csoportjának vezetője. Az is lassította a projektet, hogy el kellett dönteni, hogy az Erzsébet hídra kerülő távhővezeték milyen színű legyen, és ne üssön el nagyon a híd színétől.

A Március 15. téren régészeti feltárás miatt át kellett szervezni a vezetéképítés ütemét, így a jelenlegi tervek szerint a dunai átkelőn májusig várhatóak folyamatos munkálatok. A budai oldalon ütemezetten zajlanak a munkálatok, a Rác fürdő, a Krisztina körút és a Hegyalja út közötti terület helyreállítása és végleges tereprendezés tavasszal, április körül várható.

Az eredeti tervektől eltérően nem a hetekben, hanem majd csak június közepétől, az iskolai nyári szünetben kezdődhet meg a távhővezeték építés a leendő Városligeti Színháztól - a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor találkozása - egészen a Stefánia útig. A csúszás oka: a Fővárosi Vízművek Zrt. felújíttatja az Ajtósi Dürer sor alatti víz- és gázvezetékeket. Mindaddig a vezetéképítés az Állatkerti körúton folytatódik tovább, az M3-as sztráda bevezető szakasza és a Hősök tere között.

Most már azonban úgy tűnik, minden problémát feltártunk, így felgyorsulhatnak a munkálatok.

Bekötni a fővárost

A budapesti távhőrendszer egyik legnagyobb problémája, hogy a belváros nincs bekötve. A másik, hogy a Főtáv nem tud piaci versenyt generálni a versenytársak között, hiszen tőlük veszik a gázt - emelte ki Tolnai.

Néhány éven belül a cég célja, hogy a teljes belvárost (a V., VI., VII., VIII. kerületet) be tudják vonni a távhőrendszerbe. Ezt már évek óta tervezi a Főtáv - ehhez legalább 10 ezer lakást kapcsolnának be a rendszerbe, a lépésesl pedig 6400 tonnával kisebb szén-dioxid-kibocsátást lehetne elérni.

E projektekből már több elkészült az elmúlt időszakban, így például a városligeti Olaf Palme házban is távfűtéssel biztosítják a meleget, de elkezdődött a különböző fővárosi - eddig egymástól elszigetelt - hőszigetek összekötése is. Ennek keretében többek közt az Erzsébet hídon viszik át a távfűtést Budáról Pestre, egészen pontosan a belvárosba.

Több másik projekt is zajlik, például összesen 10 kerületben (I., III., IX., X., XI., XIII., XIV., XVIII., XX., XXI.) összesen mintegy 220 hőközpont esetében végeznek keringető szivattyúcserét és 5 hőközpontot is felújítanak.