Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egzotikus, külföldi utazásokhoz 11-12 féle oltás van, ebből csak néhány kötelező: ez a sárgaláz elleni oltás, illetve a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltás - mondta Siska Ilona osztályvezető főorvos.

Az oltóközpont vezetője az InfóRádiónak elmondta, konzultáción szoktak javaslatot tenni arra, hogy kinek milyen oltás javasolt attól függően, hogy hova utazik, milyen körülmények közé, mennyi időre, mit fog ott csinálni, milyenek az étkezési szokásai.

Az oltóközpontokban lehet a legpontosabb információkat megszerezni. Telefonon nem szoktak részletes tanácsot adni, kell a személyes jelenlét, de előzetesen különböző honlapokon is utána lehet nézni, például az utazaselott.hu-n, de vannak külföldi, angol nyelvű honlapok is.

A legutolsó időpont, amikor még érdemes beoltatni magunkat: két héttel indulás előtt - mondta a szakértő. Sokan a hepatitis elleni oltást is kérik külföldi utazás előtt, de sokan összekeverik: a B típust többször kell ismételni, és nem étel, víz útján terjed. Az A típust egyszer elég beadni indulás előtt, és egyéves védettséget jelent, de meg lehet hosszabbítani egy második oltással. Van egy kombinált oltás is, amely A és B típusú hepatitis ellen is véd, gyakori utazók szokták ezt kérni - világított rá a főorvos.