Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. Egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában. Egy dán férfi két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött. 2014 decembere óta az Egyesült Királyságban 5 importált esetet regisztráltak, a betegek Kolumbia, Guyana/Suriname, illetve Mexikó/Venezuela területén fertőződtek.

Brazíliában a Zika-vírus fertőzéssel térben és időben összefüggően nagyszámú microcepháliával született újszülöttet regisztrálnak. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ - az ECDC ajánlásával egybehangzóan - valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, hogy a célország érintett-e a Zika-vírus járványban.

Ahova nem kellene utazni

Ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az elmúlt 2 hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus fertőzéseket. A 2016. január 19-i adatok szerint:
· Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela;
· Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama;
· a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin;
· a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek;
· Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság
érintettek.

Védekezzen

Aki mégis a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés. Ez kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében.

Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről. A szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren fontos, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor a szóban forgó betegséget terjesztő szúnyogok leginkább csípnek:

Amennyiben az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.