Lehet aggódni: fertőzésveszélyre figyelmeztet az ÁNTSZ is

Európaiak is megfertőződtek Zika-vírussal dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útjuk során. A fertőzés behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki, a járványügy mindenesetre még nem tud Zika-vírus fertőzésre gyanús megbetegedésről - adta hírül az ÁNTSZ.
Napi.hu, 2016. január 28. csütörtök, 17:49
Fotó: Stocksnap

Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. Egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában. Egy dán férfi két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött. 2014 decembere óta az Egyesült Királyságban 5 importált esetet regisztráltak, a betegek Kolumbia, Guyana/Suriname, illetve Mexikó/Venezuela területén fertőződtek.

Brazíliában a Zika-vírus fertőzéssel térben és időben összefüggően nagyszámú microcepháliával született újszülöttet regisztrálnak. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ - az ECDC ajánlásával egybehangzóan - valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, hogy a célország érintett-e a Zika-vírus járványban.

Ahova nem kellene utazni

Ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az elmúlt 2 hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus fertőzéseket. A 2016. január 19-i adatok szerint:
· Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela;
· Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama;
· a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin;
· a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek;
· Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság
érintettek.

Védekezzen

Aki mégis a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés. Ez kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében.

Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről. A szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren fontos, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor a szóban forgó betegséget terjesztő szúnyogok leginkább csípnek:

Amennyiben az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2016.01.28 19:36

Kapcsolatos hír: magyar szakemberek már feltalálták a szúnyogok biológiai utón történő írtását. Hatalmas összeg lenne a szabadalmaztatása.
Az unió nem is támogatja...kell a profit a kemikáliákat gyártó multiknak.
Nem baj, hogy több tonna mérget kell szétszorni Európában a nyári szúnyogirtások révén. A pénz diktál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.01.28 19:33

Akárcsak a maláriánál ez a betegség sem fertőz emberről-emberre.
Vektor kell hozzá azaz a fertőzött szúnyog.
Ha mondjuk egy fertőzött szúnyogot hazahoz véletlenül a podgyászában egy utazó és túléli a szúnyog az utazást és a hazai klímát - pont most télen - az lenne veszélyes.
Ezért lenne érdemes ezeket az ismereteket terjeszteni a rémisztgetés helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html