BUX
38826

Lehet aggódni: még kreatívabb lesz az adóhivatal

Idén még feszítettebb lesz az adóbevételi terv végrehajtása, 2017-ben 682 milliárd forinttal több adóbevételt kell elérni, mint a 2016-os előirányzat volt - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az M1-en.

Domokos László, 2017. február 8. szerda, 09:50

Mindezt úgy kell végrehajtani, hogy 2017-ben csökkent a társasági adó, bizonyos termékeknél jelentős áfacsökkentés történt és mérséklődött a munkaadói járulék mértéke.

Az adóhatóság szeretne több kreatív adóbeszedési ötlettel előállni, és bíznak abban, hogy az idén több mint 4 százalék lesz a gazdasági növekedés - mondta Tállai. Véleménye szerint átgondolt tempóban, a szakmai folyamatokat támogató modernebb informatikai háttérrel teljesíthető lesz az idei adóbevételi terv.

A kreatív adóbeszedési ötletekkel kapcsolatban az államtitkár elmondta: az adóbeszedésre új módszereket, eljárásokat találnák. Például szeretnék kitiltani a piacról az adó megfizetése nélkül forgalmazott terméket, hogy helyére adózott kerüljön.

Az ügyfélbarát adóhivatal kialakításával hatékonyabb adóbeszedés várható, mert érdemesebb a hiányosság után szankció nélkül befizetni az adót. Példaként említette, hogy 2016-ban 2600 adózó 5,7 milliárd forintot fizetett be önként, 2017-től pedig bekerült a törvénybe a támogató eljárás rendszere, ha valaki nem szándékosan nem fizeti be az adót, hanem hibát követ el, önrevízióban minimális pótlékkal rendezheti a befizetést.