Lehetne olcsóbb a fűtés - itt a megoldás

A rezsicsökkentés a szakminisztérium becslése szerint négy év alatt több mint 821 milliárd forintot hagyott a fogyasztók zsebében, több lépésben átlagosan 25 százalékkal csökkentve a gáz, áram és távhő árát. Hasonló nagyságrendű forrás több százezer lakás energiahatékonysági beruházását tenné lehetővé, mely révén akár feleződhetnének az érintett háztartások energiaköltségei - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet.
Napi.hu, 2016. október 18. kedd, 10:35
Fotó: Napi.hu

Megtört a rezsicsökkentés lendülete, a kormány elsődleges céljává az eddigi eredmények megőrzése vált. A villany és gáz ára az EU tagállamai közül már nálunk az egyik legolcsóbb, ezért a rezsicsökkentés tartaléka nem az árak további lefaragásában, hanem az energiahatékonyság ösztönzésében rejlik.

A magyarok átlagosan még mindig összkiadásuk közel negyedét fordítják lakásfenntartásra és az energiaszámlák kiegyenlítésére. A KSH adatai szerint a hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékában gondolják úgy a bennlakók, hogy szükség lenne egy vagy több felújítási, karbantartási feladatra az épületben. Ami az egyes épületminőségi problémákat illeti, kiugró számban említették meg az épületek hőszigetelésével összefüggő hiányosságokat, a nyílászárók cseréjének szükségességét, a tető, födém hőszigetelését, cseréjét, vagy a fűtéskorszerűsítés, illetve a fűtési rendszer átalakításának szükségességét.

A felújítás akadálya az érintettek döntő többsége (84 százalék) szerint a pénzhiány. A Magyar Energiahatékonysági Intézet ezért azt javasolja, hogy a rezsi további lefaragása érdekében a kormány inkább a magyar otthonok energiahatékonnyá tételét támogassa. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint 2020-ig 700 ezer otthon rezsicsökkentő felújítása kellene megvalósuljon, mintegy 1600 milliárd forintnyi beruházási igénnyel.

2016-ban mindösszesen 3500 családi ház, 2015-ben pedig 14 ezer társasházi otthon programszerű energetikai megújítását tudta támogatni a kormány az Otthon Melege Program keretében.

Jön a szigorítás

Az energiahatékonysági előírásokat illetően ráadásul Magyarország egy nagy áttörés előtt áll. 2018-tól minden új épület építésekor vagy felújításakor már olyan normák lépnek életbe, melyek a mai épületenergetikai elvárásoknál mintegy 40 százalékkal magasabbak. 2021-től pedig minden uniós tagállamban bevezetésre kerül a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó szabályozás. Ez a változás felér egy épületenergetikai forradalommal és a meglévő, elavult épületállományt még jobban leértékeli.

Az igazi rezsicsökkentés az energiahatékonyság ösztönzésében rejlik. A drágán előállított energiát még mindig pazarlóan használjuk. Az ezredforduló óta sajnos alig javult a háztartások egy négyzetméterre jutó fűtési energiafelhasználása. Tudjuk azonban azt is, hogy az emberek zöme számára minden plusz teher komoly kihívást jelent, még ha a változás neki is hasznos és előremutató. Így még fontosabb, hogy egymásra épülő, állami ösztönző programok segítsék a lakossági energiahatékonysági beruházásokat - mondta Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.10.18 21:36

@isabella:
Eléggé szétesett ember lehetsz Te! :-)
Miért nem regisztrálsz be online számlákra? A dijnet.hu-n majdnem mindent el tudsz intézni, a hitelkártyádat, vagy bankkártyádat felregisztrálhatod. Itt mehet pl. a gáz-, víz-, akár UPC, vagy némelyik telefonszámla is.
De regisztrálhatsz önállóan a többi szolgáltatónál is, pl. ELMŰ. Nekem van egy külön email címem, amit erre tartok, azzal regisztrálok, oda jönnek a számlák. Akár a telefonomon is meg tudom nézni a kötelezettségeimet. havonta egyszer-kétszer kártyáról befizetek mindent. A dijnetnél 15-20 számla rendezése max 2 perc a regisztrált kártya miatt. csak jóvá kell hagyni a kifizetéseket egyenként és máris terhelik a számládra. Én is szeretek magam engedélyt adni a tranzakciókra, de ezt nem postahivatalban sorban állva szeretem megvalósítani.
Nincs boríték, papír, online bármikor rá tudsz keresni, vagy letöltheted a számládat, amit papíron kaptál volna. Akár régebbi számlákat.
2016-ot írunk, a csekkek kora lejárt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.18 20:39

...és mennyit húz ki most a zsebünkből, hogy nem érvényesül az olcsóbb gázár?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.18 20:14

Arról nem is beszélve, hogy az ELMŰ, vagy már nem is tudom, hogy minek hívják őket, egyszerre három számlát küld ki egy borítékban, és ha az ember például többet fizet, nem tudják levonni a következő számlájukban, mivel a következő havi számlát is már kipostázták. Nem tudom, hogy ki volt az a b.....m, aki ezt kitalálta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.18 20:10

Egyébként az én zsebemben semmit sem hagyott a rezsicsökkentés, mert állandóan elfelejtem befizetni, és két hét után a fűtés számlámat odaadták valamilyen követeléskezelő cégnek, akik egyből 9 ezer forintot hozzátettek. A villanyórámat is kikapcsolták egyszer, mert azt is elfelejtettem befizetni, és a kb. hatezer forintos havi számlám helyett mindent összeadva, 72 ezer forint lett a végösszeg. Arról nem is beszélve, hogy egy csöpögő wc-tartály miatt kihívott szerelő csőtörést csinált, ami után nyolcvanezer forint lett az elfolyt forróvíz számlája. Nálam ezért minden volt, csak rezsicsökkentés nem. Egyet viszont nem értek, hogy mindig átutalással fizetek, pontosan tudják a bankszámlámat, és egy sima incasso benyújtásával simán levehették volna a megfelelő összeget. Nem, ehelyett, kikapcsolják az áramot az ember lakásában, szerintem teljesen jogtalanul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.18 19:59

Szegény fűtött futballpályák, mi lesz veletek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html