BUX

Lehetnek még utórengések a földmozgás után

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus az MTI-nek.

NAPI, 2011. január 30. vasárnap, 10:06

Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy az ingatlanokban csak kisebb károk keletkeztek. Elsősorban Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyéből érkeztek bejelentések falrepedésekről, megdőlt kéményekről.

Személyi sérülés nem történt, lakhatatlanná egyetlen épület sem vált, kiköltöztetni sem kellett senkit. Egyedül Vértesszőlősön bontották le egy ház kéményét, a dőlés megelőzése érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrengésben érintett megyék 104-es segélyhívó vonalán szombaton este számos bejelentés érkezett. Elsősorban a Komárom-Esztergom megyében élő magas vérnyomásos és idős, légzési elégtelenséggel küzdő betegek kérték a mentők tanácsait, többen az izgalom miatt ellátásra is szorultak.

A mentők az esetleges újabb rengésre felkészülve is intézkedéseket tettek, egy tömeges baleseti egységet (mely sok sérült ellátásra alkalmas felszereléseket tartalmaz) szombaton 19 órakor Tatabányára vezényeltek, a régió szabadnapos dolgozóit pedig otthonukban értesítették az esetlegesen várható riasztásukról. Újabb beavatkozásra azonban az éjszaka folyamán szerencsére nem volt szükség - tették hozzá.

Az oroszlányi és a tatabányai mentőállomás épületében ugyan károk keletkeztek, a mentők munkáját, a betegellátást azonban ezek nem veszélyeztetik - áll a közleményben.

Tóth László korábbi ismertetése szerint a földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.