Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok 71 százaléka úgy véli, jó lenne, ha szociális kérdésekben is lenne hatása az EU-nak, például közös minimálbért vagy közös minimálnyugdíjat határozna meg - derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research.

Ez egy olyan kérdés, amelyben életkori vagy lakóhelyi alapon, sőt iskolai végzettség szerint sincs jelentős különbség a magyarok között. A pártpreferencia már meghatározóbb, de még a Fidesz-szavazók 57 százaléka is helyeselné az európai minimálbér és -nyugdíj bevezetését, míg a párt nélküliek 78, az ellenzéki szimpatizánsok 89 százaléka támogatja az ötletet.

Egy ilyen juttatást elvileg az 2017 novemberében elfogadott Európai Szociális Pillér alapján vezethetnének be az EU-ban. Ebben húsz alapelvet fektettek le, ám az egyelőre homályos, hogy ezek miként valósulhatnak meg a gyakorlatban. A szociális ügyek az EU-tagállamok hatáskörébe tartoznak.

A lazább integráció hívei - például a Fidesz - nem lelkesednek az ötletért. Orbán Viktor miniszterelnök 2017-es évértékelőjében úgy fogalmazott, hogy "az EU új hatásköröket akar magához venni a Szociális Pillér nevű kezdeményezés keretein belül". Igaz, később megszavazta azt az állam- és  kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban, majd a göteborgi csúcson is aláírta Magyarország a nyilatkozatot.

Azonban az eddig leírtak miatt ez még nem sokat jelent: a konkrétumok kidolgozás előtt állnak, és ez nem lesz zökkenőmentes, mert az előrejelzések szerint az eddiginél megosztottabb Európai Parlament alakulhat az EP-választás nyomán, ahol bonyolult koalíciókat kell összehozni a többség megszerzéséhez.