Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg 56 ország egészségügyi ellátását rangsorolta az ellátás hatékonyságát vizsgálva. A vizsgálatba azok az országok kerülhettek be, amelyekben a várható életkor legalább 70 év, az egy főre jutó GDP meghaladja az 5000 dollárt, és legalább 5 millióan lakják, tehát a legnyomorúságosabb államok nem találhatók itt - olvasható a portál cikkében. A Bloomberg 2015-ös adatokkal dolgozott, kivéve Hongkongot és Tajvant, ott 2014-esekkel.

A várható életkort, az egészségügyi ellátás teljes költségének egy főre jutó összegét, és az átlagkeresethez viszonyított relatív költséget vetették össze  a hatékonysági rangsorhoz.

Magyarország a lista 42. helyére került, 9 helyezést rontva a tavalyi 33.-on. Nálunk 894 dollár (kb. 245 ezer forint) az abszolút egészségügyi költség egy főre jutó szelete, a relatív költség az átlagkereset 7,2 százaléka, míg a várható élettartam 75,6 év.

Meglepő, hogy a listán Dánia előz minket közvetlenül. Dániában nagyon drága az ellátás, az abszolút költsége 5497 dollár (több mint 1,5 millió forint) fejenként, ami az átlagkereset 10,3 százalékát teszi ki. Igaz, a dánok átlagosan 80,7 évnyi életre számíthatnak, ez alapján tehát színvonalasabb az ellátás.

A román egészségügy hatékonyabb a magyarnál, a németnél viszont a magyar a hatékonyabb.

További részletek itt és itt.

Fotó: AFP Photo/Anne-Christine