Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dénes Tamás elmondta, az MRSZ hétfői tisztújító közgyűlésén jelentette be lemondását, az elnöki posztot Sipka Balázs tölti be a jövőben. A tisztújításon ugyan jelölték újra elnöknek, de ezt nem vállalta.

Arra a kérdésre, hogy megméretteti-e magát a Magyar Orvosi Kamara (MOK) különböző tisztségeire, Dénes Tamás elmondta, valóban jelölték a kamara elnöki, alelnöki, főtitkári és titkári pozícióira, amit elfogadott. Emlékeztetett arra, többször kinyilvánította, hogy nem kíván kamarai elnök lenni, de bízik abban, hogy a jövőben szorosabb együttműködést tud kialakítani a rezidensszövetség és a köztestület.

Közölte, "ha a Magyar Orvosi Kamara szükségét látja", akkor elvállalja a felkérést, mert számos olyan nézőpontot szeretne bevinni a kamarába, amelyet a rezidensszövetség eddig sikeresen képviselt. Ezek között említette a rezidensek 50 százalékos alapbéremelését és az ösztöndíjrendszert. Úgy vélte, az orvosi kamarának egyértelműen a szakmai érdekvédelmet kell erősítenie, hiszen az elfogadhatatlan, hogy a szakemberhiányt és a rossz munkakörülményeket a munkavállalókon kérjék számon, ezek ugyanis rendszerhibák. Ezekkel kapcsolatban a MOK-nak is határozottan fel kellene lépnie - mondta.

Dénes Tamás hozzátette, a kamarának nem gazdasági vállalkozásként, hanem szakmai érdekvédelemi szervezetként kell tevékenykednie, hiszen a fiatalok azt érzékelik, hogy nagy az elégedetlenség és az apátia a kamarával szemben. Elmondta azt is, úgy érzékelték, hogy egyelőre a kamarán belül nem tudtak érvényt szerezni a rezidensszövetség támogatottságának, például a szakorvosi tagozat létrehozására irányuló kezdeményezést is elutasította a MOK.

Dénes Tamás - aki két éven keresztül volt az MRSZ elnöke - úgy fogalmazott, az érdekvédelmi munkát nem fogja abbahagyni, azonban szakmai karrierjére is jobban szeretne fókuszálni.

Az új elnökről szólva közölte, Sipka Balázs régóta tagja a szövetségnek, és szintén feladatként gondol az elnöki posztra. Sipka Balázs a szegedi régióban dolgozik, manuális szakmában.

Dénes Tamás kedden az M1 kedd reggeli műsorában a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjáról szólva azt mondta, ez fontos lépés a kormány részéről, hiszen ezzel az intézkedéssel valószínűleg kevesebb fiatal szakorvos hagyja majd el az országot. Hozzátette: az ösztöndíjprogramon túl az orvosok, valamint az ápolók és szakápolók bérfejlesztését is folytatni kell ahhoz, hogy a betegek biztonságban legyenek. "Meg kell, hogy hallja a mindenkori kormány, hogy egy általános bérfejlesztés az egészségügyben nem kidobott pénz" - fogalmazott.