Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyolc hónap alatt majdnem a hatodára esett vissza a frissen végzett határvadászok száma, legutóbb hétfőn már csak 22-en álltak szolgálatba a Készenléti Rendőrségnél - írja a Népszava. A most zárult képzés már a 14. ütem volt és a jelentkezőket - mint a rendőrségi holnap közléséből kiderül - továbbra is várják.

- Korábban, a migrációs hullám nyomán a megyei főkapitányságok állományából vezényeltek át sokakat a határvadászokhoz, de mára jelentősen lassult ez a folyamat - mondta a napilapnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. A frissen végzettek leginkább azok helyét töltik be, akik elhagyják a pályát vagy a szervezeten belül másik beosztásba, mondjuk közbiztonsági területre kérik magukat.

A határvadászok létszáma már korábban megközelítette a háromezret, de ahogy minden szakmai területen, itt is szükség van utánpótlásra - tette hozzá. A fluktuáció ugyanis egyre nagyobb. Az elvándorlásban a 2018-as év csúcsot döntött: miközben tíz éve még csak nagyjából 200-an hagyták el végleg a pályát, azaz szereltek le, ugyanakkor tavaly már 2000 volt a számuk - annyian, amennyien néhol egy-egy megyében összesen szolgálnak.

A leszerelés nem hagyja érintetlenül a határvadászokat sem. A kormány 2016. augusztus 10-én döntött arról, hogy a határőrizet megerősítése érdekében háromezer új rendőrrel növelik a határvadász századok létszámát. Egy év elteltével, 2017 őszére 1422-en kerültek a Készenléti Rendőrség állományába, akikből 1132-en szereztek úgynevezett őr-járőrtárs szakképesítést és álltak szolgálatba.

Bár sokakat áthelyeztek más területekről a határvadászokhoz, amivel a létszám a pluszban ígért 3 ezer felé közelített, maga a toborzás jelentősen lassult. Az a korábbi adatközlésből kiderült, hogy a hat hónapos határvadász-képzés alatt minden tizedik ember lemorzsolódik, azaz megszűnik a szolgálati jogviszonya. A már végzettek közül is többen elhagyják a pályát, de ez utóbbiról nincsenek pontos adatok.