Szlovéniában óriási botrány kerekedett abból, hogy a Janez Jansa miniszterelnök vezette kormány alig pár nappal a márciusi eskütétele után, leszerződött az egészségügyi berendezések forgalmazásában nem igazán járatos helyi céggel, a Geneplanet doo-val. Hamar felmerült a gyanú, hogy a kiválasztás folyamatát valószínűleg a kormány legfelsőbb szintjeiről irányították, valamint az, hogy túlárazott lehetett az beszerzés.

A Napi.hu korábban megírta, hogy 110 darab új gép beszerzésére kötöttek velük szerződést, amelyért 3,6 millió eurót fizetett volna a szlovén állam, de végül a megállapodásból a botrány kirobbanásával kihátráltak a felek. Szlovéniában a kiválasztott - Covid-19-betegek ellátására a szlovén szakértők szerint egyébként alkalmatlan - Siriusmed R30 berendezések közel 12,7 millió forintba kerültek volna. Az ügy odáig jutott, hogy azóta a korrupciós ügyeket vizsgáló szlovén Nemzeti Nyomozó Iroda mintegy 20 házkutatást tartott, kihallgatták az ügyletet vezető gazdasági minisztert, akit egy rövid időre őrizetbe is vettek, valamint - mivel nem tudta leállítani a vizsgálatot és a nyomozást - lemondott az országos rendőrfő-kapitány és a belügyminiszter is.

Lapunk azt is feltárta, hogy a szlovén cégtől a magyar állam is vásárolt készülékeket ismeretlen áron. A Külgazdasági és Külügyminisztérium később arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy 220 darab berendezést szereztek be a társaságon keresztül a magyar egészségügy számára. Azt a szlovén Necenzuriano.si oldal derítette ki, hogy ebben vélhetően benne van az a 110 darab készülék is, amit eredetileg a szlovén kormány rendelt meg, de 10 ezer euróval drágábban, 49 000 euróért (akkori árfolyamon 17,2 millió forintért) kerültek Magyarországra, pedig már a szlovén beszerzés költségei is magasnak tűntek. A portál szerint az üzlet azért is jöhetett létre, mert Janza és a magyar kormányfő kifejezetten baráti kapcsolatban vannak; a szerződés megkötése Ljubljanában Szijjártó Péter külügyminiszter májusi látogatásán már csak formalitás volt.

Hétfőn kiderült, hogy nemcsak Szlovéniában, de Magyarországon is nyomozás indulhat az ügyben. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője kérdezte írásban Polt Pétert, hogy a magyar bűnüldöző hatóságokban felmerült-e a szabálytalan közbeszerzés gyanúja a szlovén-magyar üzlet kapcsán a Szlovéniában történtek után. A legfőbb ügyész válaszában azt írta, hogy a politikus kérdésfelvetését "feljelentésként értékelte és azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította".

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az ügyészség eljárást kezdeményez a lélegeztetőgépek magyarországi beszerzése miatt, mindenesetre Polt Péter válasza szerint "a nyomozó hatóság feladata annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye".

Mint korábban kiderült, Magyarország egyébként 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet. Mindezt úgy, hogy a kormány eredeti tervei szerint, a legrosszabb járványügyi helyzetben is legfeljebb 8000 darabra lehet szükség. A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelezte, hogy a felesleget majd eladják olyan országoknak, amelyeknek szükségük van ilyen berendezésekre a koronavírus-helyzet miatt.