BUX
37886

Leminősített a Fitch, esett a forint (bővebb)

A Fitch A-pluszról A-ra vette vissza a magyar hosszú lejáratú forintadósságot. Az euró 249 forintig szaladt fel a hírre, s úgy tűnik, egyelőre elfelejthetők a kamatcsökkentési várakozások. Félő, hogy más hitelminősítők is követik a Fitch példáját.

Molnár Csaba, Ádám Viktor, 2005. január 12. szerda, 10:37

A gyengébb besorolást a londoni hitelminősítő a nagy és elhúzódó államháztartási hiánnyal, a növekvő eladósodással, a gazdasági egyensúlytalansággal a fizetési mérleg állaspotával, valamint az euró bevezetésének csúszásával indokolta. A leminősítéssel egyidejűleg negatívról stabilra emelte a kilátásokat a Fitch. A külföldi adósság besorolását helyben hagyta a hitelminősítő.
A Fitch az idei álamháztartási hiányt a GDP 5,3 százalékára várja és elérhetőnek tartja a 2010-es eurócsatlakozást, ám a csúszás növekvő kockázatát látja.

A leminősítés hírére 249 forintig szaladt fel az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, fél 11 tájban a fizetőeszköz 248-on állt. A Fitch lépése nyomán a kamatcsökkentési várakozásokat el lehet felejteni - kommentálta a piaci fejleményeket Kolba Miklós. Az ING Bank üzletkötője úgy véli, az amerikai piaci szereplők ébredése után még eshet a forint, ráadásul valószínű, hogy a többi hitelminősítő is hasonló lépésre szánja rá magát a közeljövőben, ami semmiképp sem erősíti a hazai fizetőeszköz pozícióját. A szakember szerint a forint túlzott gyengülésére a magas kamat miatt nem kell számítani, ám nem valószínű, hogy az euró jegyzése 247,00-247,50 alá kerüljön.