Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyilvánosságra hozta kedden a Freedom House idei, Nations in Transit 2015 (Nemzetek átalakulóban 2015) című értékelését, amely a volt szocialista blokk országait vizsgálja - írja az Index. A dokumentum Magyarországot a "megszilárdult demokráciák" közül a "nem megszilárdult demokráciák" kategóriába sorolta vissza.

A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet értékelése 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) terjed ki és a tavalyi évre vonatkozik. A FH hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve.

A lista élén Szlovénia áll 1,93 ponttal mint leginkább megszilárdult demokrácia. Az utolsó helyezett Üzbegisztán (6,93).

A jelentés szerint Magyarország a 29 ország között a 8. helyen áll Szlovákia mögött és Bulgária előtt. Összesített pontszáma 3,18 pont a felmérésben a 2014-es értékelésben szereplő 2,96 pont után.

Reagált a minisztérium: a magyar demokrácia nagyon is jól működik

Az Igazságügyi Minisztérium szerint valótlan képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House jelentése. Bezzeg 2006-ban milyen jó minősítést adtak, amikor a "rendőrség tömegesen alkalmazott törvénytelen erőszakot ellenzéki tüntetők ellen - írja az Index.

A minisztérium szerint a magyar demokrácia nagyon is jól működik, és az elmúlt egy év választásai igazolták, hogy a választási rendszer megfelelően működik, hiszen "egyértelműen tükrözi a választói akaratot". Ugyanezt erősítették meg az időközi választások is.

"A bírósági rendszerről formált vélemény kapcsán a Freedom House figyelmébe ajánljuk az Európai Bíróság által 2015 márciusában közzétett, az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát, amely - európai összehasonlításban - egészen más előjelű véleményt mutat" - írta a minisztérium.

A médiaszabályozásról pedig azt írták, hogy egyetlen ügy sem került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, valamint mind Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, mind a Velencei Bizottság "elismerte a magyar médiaszabályozás területén elért fejlődést".

A Freedom House állításával szemben szerintük a kormány érzékeli és hatékonyan fellép a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítése érdekében. Ennek fő eszközei "a gazdasági növekedés beindítása, a pénzromlás megállítása, a munkahelyteremtés, valamint a gyermek-közétkeztetés."

A tárca szerint szintén megkérdőjelezi a Freedom House értékelését, hogy pontszámaik alapján - amelyek számításáról a jelentés módszertanát bemutató rész nem ad értékelhető tájékoztatást - az elmúlt tíz év csúcsának demokratikus szempontból a 2006-os év számítana.