Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége folyamatosan gyengül. Ez többek között azon kormányzati döntések eredménye, amelyek megkérdőjelezik a függetlenségét a felügyeleti szerepet ellátni képes jegybanknak és Alkotmánybíróságnak, valamint veszélyeztetik a befektetési környzetet. Mindezekért megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól szerdán a Standard & Poor's. A hírt követően a forint is bezuhant.

Bóvlikategória stabil kilátással

A nemzetközi hitelminősítő szerda este jelentette be Londonban, hogy egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BB plusz/B"-re módosította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását, amelyre további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást adott.

Az S&P ugyanakkor levette az összes magyar adósosztályzatot a negatív előjelű felülvizsgálati listáról. A cég november 11-én jelentette be, hogy negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország szuverén besorolásait, ezzel előrejelezve egy esetleges leminősítést.

A jegybanktörvény betett Magyarországnak

A fiskális tervezésre és a befektetésre nehezedő negatív hatások egyaránt rontják a magyar közép távú növekedési kilátásokat. Az S&P véleménye szerint így Magyarország hitelképességének lefele mutató kockázata továbbromolhat a globális és hazai gazdasági környezet gyengülésével párhuzamosan.

A hitelminősítő felidézi, hogy miután tavaly módosult az MNB monetáris tanácsi tagjainak kinevezési eljárása, a hatóságok legutóbb olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely a megítélésük szerint "még inkább kikezdheti" a jegybank függetlenségét.

A tervezet - ha törvénybe iktatják - az alelnökök kinevezési jogát, amely jelenleg az MNB elnökét illeti, a kormányra ruházná át - áll a leminősítéshez fűzött elemzésben. A hitelminősítő indoklása szerint a tervezet azt is előírná, hogy az MNB vezetése előzetesen értesítse a kormányt értekezletei napirendjéről, amellett, hogy hétről kilencre emelné a monetáris tanács tagjainak számát.

Az elmúlt egy évben hozott intézkedések - amelyek több szolgáltatási szektort érintenek - hátráltathatják a gazdasági növekedést azáltal, hogy csökkentik a bankok hitelezési, illetve a vállalatok beruházási készségét. Különösen a távközlési, energiaipari, pénzügyi és kiskereskedelmi szektorokra kirótt átmeneti adók gyakorolhatnak nyomást rövid távon a beruházásokra és a munkahelyteremtésre - szól az elemzés.

A hitelminősítő döntése nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár két nemzetközi hitelminősítő tartja nyilván befektetésre nem ajánlott kategóriában: a múlt hónapban a Moody's Investors Service is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.